Termőföldtől a kemencédig

A szári Csoroszlya Farmon 2015-ben a biogazdálkodás mellett tették le voksukat. Azóta a természettel összhangban folyik az ökológiai gazdálkodás 300 hektáron. A saját termelés garancia a stabil, kiszámítható minőségre -  a termőföldtől a kemencéig.

Alapos és hosszas kutatás előzte meg a malom kiválasztását, végül egy gránit köves malom mellett döntöttek. A technológiát az 50-es években a francia Astrié testvérpár álmodta meg. Elhatározták, hogy a nagyipari megoldásokat maguk mögött hagyva olyan malmot építenek a gazdáknak, amivel önállóan, egyedülálló minőséget készíthetnek. Ezzel is növelve termelési értéküket. A felhasznált gránit malomkövek speciális kőkidolgozásuknak köszönhetően a gabonaszemet vágják és nem megtörik, így szinte egyben, finoman választják le a korpát. Ezáltal az enzimekben gazdag, korpa alatti aleuron réteg megőrzésre kerül, illetve a vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal teli csíra megmarad a lisztben. Fontos tulajdonsága a malom működési elvének a lassú fordulatszám, azaz a "hideg" őrlés, hogy a kövek ne hevítsék a lisztet és a gabonában lévő tápanyagok se sérüljenek, így a gabona teljes beltartalmi értéke megőrzésre kerül. Ez a technológia és gondolatvilág mára már egy olyan hálózat alappilérre, ahol a fajtamegőrzéstől kezdve, az ökológiai gazdálkodáson át a malom, a kovász és a kenyér együttesen jelen van. A Csoroszlya Farm az egyik alapítója a hazai gazda-molnár-pék együttműködésnek, melynek célja, hogy a folyamatos kommunikáció segítségével értékes alapanyaghoz jussunk, hiszen a jó minőségű kovászos kenyér alapja a jó minőségű liszt. A gazdaságban jelenleg is zajlanak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel közös fajtakísérletek, ezek között számos ősi magyar fajta is megtalálható.

Az ökológiai gazdálkodást folytató mezőgazdasági üzemet a Bio Garancia Kft. tanúsítja.

Tartalomhoz tartozó címkék: Liszt