Aranygaluska

Hozzávalók:

285 g Garat BL-55 finomliszt

125 g édes kovász

1 tojássárgája

5 g só

200 ml tej

30 g cukor

ízlés szerint vanília őrlemény

35 g vaj

Forgatáshoz: 100-125 g olvasztott vaj, 200 g darált dió, 3 evőkanál kristálycukor

Vaníliasodó: 3 db tojássárgája, 15 g kukoricakeményítő, 30 g cukor, 390 ml tej, 1 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés:

A vaj kivételével a hozzávalókat egy tálba mérjük és elkezdünk dagasztani. Amikor már kezd összeállni a tészta hozzáadjuk a puha vajat is. A tésztát hosszan dagasztjuk, amíg sima felületű nem lesz. Ezután letakarjuk és szobahőmérsékleten 4-4,5 óra alatt duplájára kelesztjük. A tésztát enyhén lisztezett felületen 1-1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy közepes méretű pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk. Egyesével vajba, majd cukros darált dióba forgatjuk a „pogácsákat” és kivajazott tepsibe rendezzük őket. Tehetjük akár több rétegben egymás tetejére is. Frissentartó fóliával letakarjuk és duplájára kelesztjük szobahőmérsékleten kb. 2 óra alatt. Nagyon figyeljük a kovász állapotát és a kelesztési időket, hiszen semmiképp nem volna jó, ha savanykás ízt éreznénk az elkészült desszertben. Alsó- felső sütésen, 180 fokon 35 perc alatt megsütjük, vaníliasodóval tálaljuk.

Ha hűtőben szeretnénk keleszteni, akkor este dagasszunk, 1,5-2 órát kelesszük szobahőmérsékleten, majd tegyük 7 fokos hűtőbe éjszakára. Reggel nyújtjuk, szaggatjuk, vajba és dióba forgatjuk majd 2,5-3 órán át duplájára kelesztjük szobahőmérsékleten.

Vaníliasodó: a keményítőt és a cukrot 100 ml tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliát és a többi tejet. Vízgőz felett, kevergetés mellett kb. 15 perc alatt sűrűre főzzük.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Jánosi Szabina Recept