Kovászos focaccia

Hozzávalók:

175 g Tüskeszentpéteri BL-80 kenyérliszt

175 g Garat KBL-100 királybúzaliszt

70 g aktív kovász (100% hidratáció)

294 g víz

7 g só

9 g extra szűz olívaolaj

Feltét: 6-7 db koktélparadicsom, friss rozmaring, nagyszemű tengeri só, extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Mint minden kovászos péksütinek, a focacciának is az egyik titka a jó erőben lévő aktív kovász. Ha a hűtőben tároljuk a kovászunkat a sütés előtt 2 nappal vegyük ki és etessük meg legalább 12 óránként. A sütés reggelén a kovászunkból vegyünk ki 30 g-ot és etessük meg 30 g liszttel és 30 g vízzel (1:1:1 arányú etetés). Lazán fedjük le és várjuk meg amíg megduplázza a térfogatát (4-5 óra alatt biztosan megtörténik), szép habos, buborékos és kellemesen savanykás illatú nem lesz. A dagasztás előtt nagyjából egy órával a lisztet és a vízből 280 g-ot keverjünk össze, takarjuk le és tartsunk autolízist. Amikor a kovászunk készen áll, adjuk hozzá a tésztához és kezdjük el a dagasztást. Szép sima felületű tésztát kell kapnunk. Kézzel dagasztás esetén ez 7-8 percet is igénybe vehet. Géppel 3-4 perc elegendő. Takarjuk le és pihentessük 30 percig. Ezután adjuk hozzá a sót és további 14 g vizet és folytassuk a dagasztást. Ha a tészta felvette az összes vizet és már nem érzünk a kezünkkel só szemcséket, adjuk hozzá az olívaolajat is két részletben. Pár perc dagasztás után egy nagyon kellemes tapintású, selymes tésztát fogunk kapni. Tegyük egy olívaolajjal kikent tálba és takarjuk le. Szobahőmérsékleten (24 °C) a kelesztési idő nagyjából 4 óra. Az első két órában hajtogassuk meg a tésztát 30 percenként. Amikor a tészta 40-50 %-kal megemelkedett tegyük hűtőbe 1 éjszakára. Másnap reggel béleljünk ki sütőpapírral egy kisebb tepsit (~23*30 cm) és borítsuk bele a tésztánkat. Takarjuk le és szobahőmérsékleten kelesszük további 2-2,5 órát, amíg duplázódik a tészta. Enyhén locsoljuk meg olívaolajjal és nyomkodjuk meg az ujjaink segítségével. Tegyük rá a félbevágott koktélparadicsomokat, szórjuk meg friss rozmaring levelekkel és nagyszemű tengeri sóval. 240 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Jánosi Szabina Recept