Leírás
A tönke egy magas rosttartalmú ősi, pelyvás gabonaféle. Rendkívül tápláló, kiváló fehérje-, rost- és tápanyag forrás, egészségesebb alternatívája más finomított gabonáknak. A modern búzákhoz képest magasabb a fehérje tartalma, sikérszerkezete eltér a kenyérbúzáétól. A tészta az alacsonyabb sikértartalom miatt jobban terül, javasolt formában sütni. Akár már kis százalékban a tésztához adva javítja a kenyér minőségét, karakteres ízű.
A malomról
A Szabó testvérek 2010-ben kezdtek el gazdálkodni Ferencszálláson,az édesapjuktól átvett 3 hektáros területen. Kezdetben szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkoztak, majd tovább bővítették a termesztett növények palettáját.2015-ben csatlakoztak a Biokontroll Nonprofit Kft-hez, mely nem okozott nehézséget, hisz előtte is vegyszermentesen működött a gazdaság, mely Kukutyin Műhely néven vált ismertté az országban. Köves malmukban a bánkúti búza mellett tönkölyt, tönkét, alakort, rozst és kamutot is őrölnek.A kukutyini liszt a kézműves pékségek kedvelt alapanyaga.
Paraméterek
Kiszerelés | 2 kg |