Meggyes-mákos babka

Hozzávalók:

- a tésztához:

300 gramm Tüskeszentpéteri finomliszt

155 gramm langyos tej

60 g friss, habos kovász

1 egész tojás

80 gramm porcukor

40 gramm nagyon puha vaj

1 teáskanál só

1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja

- a töltelékhez:

200 gramm darált mák

200 gramm puha vaj

kb 220-230 gramm magozott meggy (fagyasztott is jó)

70 gramm porcukor

1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja

Ha madre kovásszal sütnél, kérlek használj +10 grammal több tejet!

Első nap elkészítjük a tésztát, ezt érdemes a délután második felére ütemezni. A tojásos, vajas tészták nehezebben kelnek, ezért érdemes éjszakára hűtőbe tenni.

A lisztet, tejet, tojást, cukrot és kovászt összekeverjük. Nem kell dagasztani, csak álljon össze a tészta. Letakarva 30 percig pihentetjük.

Hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, és 2-3 részletben a nagyon puha vajat. Dagasszuk szép, sima és selymes tésztává.

Éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap elkészítjük a krémet: a meggy kivételével sűrű krémmé keverjük a hozzávalókat.

A tésztát lisztezett felületen kb fél cm vastagságúra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a töltelékkel és egyenletesen megszórjuk a meggyel.

A rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, és az így kapott tésztarudat hosszában kettévágjuk.

A két félbevágott tésztacsíkot egymásba tekerjük. Hagyhatjuk így, hosszúkás alakban is, de összetekerhetjük mint egy csigát. Ami fontos az az, hogy sütőpapírral béleljük ki, bármilyen formát is választunk!

Készre kelesztjük kb 4-6 óra alatt. (Fontos: a kelesztési idő csak irányadó, függ a kovászodtól és a hőmérséklettől!)

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 40-45 perc alatt készre sütjük!

További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér Művész Recept