A tésztája nagyon hasonló a mi fonott kalácsunkhoz, foszlós, enyhén édes és vajas, ízlés szerint pedig tehetünk bele aszalványokat is. Jellegzetessége, hogy a felületére keresztet rajzolnak és a sütés után cukorsziruppal kenik le, hogy sokáig puha és szaftos maradjon. Ugye milyen jól hangzik?
Kelesszétek és süssétek Panibois fa formákban. Nagyon mutatós, könnyen lehet szállítani, egy szalaggal átkötve pedig pazar ajándék.
Hozzávalók (8-10 db-hoz):
300 g búzafinomliszt
120 g édes kovász
1 db tojás
50 g porcukor
150 g langyos tej
6 g só, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, vanília
30 g vaj
Apróra vágott aszalványok
Kereszt: 50 g liszt, 50 g víz, csipet só, 2 g cukor
Cukorszirup: 40 g víz, 40 g cukor, reszelt narancshéj
Elkészítés: amikor készen áll a kovászunk a só, a vaj és az aszalványok kivételével összemérjük a hozzávalókat és elkezdjük a dagasztást. Pár perc után amikor összeállt a tésztánk 20-25 perc pihenőt tartunk. Jöhet a só, majd a puha vaj. Hosszan dagasztjuk, hogy selymes, sima, hólyagos felületű tésztát kapjunk. A foszlós kalács egyik titka, a megfelelő ideig végzett dagasztás. Letakarjuk és 4-4,5 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten. Ezután betesszük a hűtőbe. Másnap 80-90 g-os darabokra osztjuk és egyesével feszes gombócokat készítünk belőlük. Sütőpapírral bélelt formába helyezzük őket. Letakarjuk és további 3-3,5 órát kelesztjük, amíg megduplázzák a térfogatukat. Ha óvatosan megtapintjuk éreznünk kell, hogy puha tele van levegővel, nem tömör. A kereszt hozzávalóit csomómentesre keverjük és egy habzsák segítségével felvisszük a zsemlék felületére. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük őket. Közben a cukrot, vizet összeforraljuk, majd reszelünk bele narancshéjat. A sütési idő leteltével, megkenjük cukorsziruppal a zsemlék tetejét.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.