Hozzávalók:
250 g Csoroszlya bio búzakenyérliszt
50 g Csoroszlya bio teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g Garat KBL-100 királybúzaliszt
100 g aktív kovász (100% hidratáció)
225 g víz
110 g tej
10 g só
30 g barna cukor
75 g puha vaj
Forma: 30 cm-es Pullman kenyérsütő forma
Elkészítés:
Amikor a kovászunk aktív állapotba került, megduplázta a térfogatát, szép habos buborékos, a liszteket, 215 g vizet és a tejet keverjük össze, majd hagyjuk letakarva pihenni 20-25 percet. Ezután adjuk hozzá a kovászt és pár percig dagasszuk. Újra takarjuk le és pihentessük 30 percig. Adjuk hozzá a sót, a cukrot és még 10 g vizet, majd dagasszuk pár percig. Amikor a tészta felvette a vizet, daraboljuk bele a puha vajat és folytassuk a dagasztást még 5-6 percig. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Takarjuk le és pihentessük 3,5-4 órán át (hőmérséklet: 24-25 fok). Ezután tegyük a tésztát éjszakára a hűtőbe. Másnap borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsuk ki kb. 30X35 cm-es téglalappá. Szorosan tekerjük fel a rövidebbik oldalánál fogva, majd az illesztéseket csípjük össze. A sütőformát vajazzuk ki és helyezzük bele illesztéssel lefelé a kenyerünket. Takarjuk le frissentartó fóliával, majd kelesszük szobahőmérsékleten duplájára 2,5-3 óra alatt. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd tegyük rá a sütőformára a tetejét és süssük 25 percig alsó-felső sütésen. Ezután csökkentsük a hőfokot 180 fokra és süssük további 20 percig a kenyeret.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.