Hozzávalók:
250 g Rábcakapi bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g Rábcakapi bio félbarna tönkölyliszt
100 g Garat KBL-100 királybúzaliszt
100 g aktív kovász (100% hidratáció)
350 g víz
60 g natúr joghurt/kefír
10 g méz
10 g só
Tetejére: 3-4 ek egész zabpehely
Sütőforma: 2 db Prince fa sütőforma
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű tönkölylisztből 50 g-ot keverjünk össze 100 g forró vízzel és hagyjuk pár percig állni/kihűlni. Ezután a liszteket, a leforrázott keveréket, a kovászt és a maradék 250 g vizet mérjük egy dagasztó tálba és kezdjük el a dagasztást. Amikor összeállt a tészta és elkezdett kialakulni a gluténszerkezet, takarjuk le és pihentessük 30 percig. A következő lépésben adjuk hozzá a joghurtot, a mézet, és a sót. Folytassuk a dagasztást, amíg sima felületű tésztát nem kapunk. Takarjuk le és pihentessük további 2,5 órán keresztül szobahőmérsékleten (23-24 °C). Közben hajtogassuk meg 2 alkalommal. A pihentetési idő leteltével borítsuk a tésztát lisztezett felületre, felezzük el és végezzük el az előformázást. Takarjuk le és pihentessük 20 percig. Az utolsó lépésben formázzunk meg a vekniket. Tetejüket enyhén vizezzük meg és mártsuk bele a zabpehelybe. Illesztéssel lefelé helyezzük a sütőformánkba (tehát a zabpelyhes rész lesz felül). Takarjuk le és tegyük hűtőbe 12-14 órára. Másnap a kenyerek tetején ejtsünk bemetszést és 230 fokos gőzös sütőben süssük 15 percig, majd a gőzt kiengedve 210 fokon további 20-25 percig.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.