Kakaós-citromos-cirmos kalács

Képzeld csak el: kakaós és citromos tésztacsíkok váltogatják egymást, a tészta légies, foszlós, és nagyon puha. A külső kérge persze ahogyan azt kell, egy gondolatnyit ropogós, és azt hiszem, ennyi bőven elég is ahhoz, hogy tudd: itt bizony egy igazi kovászos kaláccsal állunk szemben!

Hozzávalók:

500 gramm Pásztói bio finomliszt

1 egész tojás

2 tojás sárgája

tej

100 gramm aktív, habos, legalább 2x frissített kovász (100% hidratáció)

130 gramm porcukor

70 gramm nagyon puha vaj

2 kávéskanál só

1 közepes -kezeletlen- citrom reszelt héja

4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

kb 2 evőkanál tej

Először lemérjük a tojásokat, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összesen 340 gramm legyen a súlyuk. Ezt azért érdemes így csinálni, mert a tojások változó méretűek, és így vagyunk a legpontosabbak!

Ha madre kovásszal sütnél, akkor +15 gramm tejet használj!

A tojásos tejben kissé feloldjuk a kovászt, majd hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, és alaposan elkeverjük. Most még nem kell kidagasztani, a lényeg, hogy elvegyüljenek az alapanyagok. Letakarva 30 percet pihentetjük.

Adjuk hozzá a sót, és 2-3 részletben a nagyon puha vajat is, és dagasszuk (kézzel vagy géppel) szép, sima, selymes tésztává.

A kakaóport keverjük ki a tejjel úgy, hogy egy sűrű krémet kapjunk.

A kidagasztott tésztát felezzük meg, egyik felébe dagasszuk bele a sűrű kakaós krémet, a másik felébe pedig a citromhéjat.

A tésztákat takarjuk le, és kelesszük szobahőmérsékleten kb 4 órát.

Éjszakára tegyük hűtőbe.

Másnap reggel lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztákat, és vágjuk fel kb 5x28 cm-es téglalapokra.

A Pullman sütőformát nagyon enyhén vajazzuk ki, fektessük az oldalára, és így, fektetve tegyük egymásra a tésztadarabokat. Ha nagyon lisztes a felszínük, kézzel seperjük le róluk a felesleget, és enyhén vizes kézzel simítsuk át a lapokat, hogy jobban összetapadjanak.

A tésztacsíkok pont elfogynak, amikor a forma megtelik.

A formát fordítsuk vissza, és húzzuk rá a fedelét, hogy ne száradjon ki.

Kb 4-5 óra alatt kelesszük készre, de természetesen az idő csak irányadó, mert ez nagyban függ a kovászodtól és a környezet hőmérsékletétől.

A tészta akkor jó, amikor már majdnem a forma pereméig ér!

Ekkor húzzuk vissza a fedelét, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt süssük készre!

A forma alján található lyukaknak köszönhetően a forma tetején nem kell levenni sütés közben, mert a felesleges gőz távozik belőle ezeken keresztül.

További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér Művész Recept