Képzeld csak el: kakaós és citromos tésztacsíkok váltogatják egymást, a tészta légies, foszlós, és nagyon puha. A külső kérge persze ahogyan azt kell, egy gondolatnyit ropogós, és azt hiszem, ennyi bőven elég is ahhoz, hogy tudd: itt bizony egy igazi kovászos kaláccsal állunk szemben!
Hozzávalók:
500 gramm Pásztói bio finomliszt
1 egész tojás
2 tojás sárgája
tej
100 gramm aktív, habos, legalább 2x frissített kovász (100% hidratáció)
130 gramm porcukor
70 gramm nagyon puha vaj
2 kávéskanál só
1 közepes -kezeletlen- citrom reszelt héja
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
kb 2 evőkanál tej
Először lemérjük a tojásokat, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összesen 340 gramm legyen a súlyuk. Ezt azért érdemes így csinálni, mert a tojások változó méretűek, és így vagyunk a legpontosabbak!
Ha madre kovásszal sütnél, akkor +15 gramm tejet használj!
A tojásos tejben kissé feloldjuk a kovászt, majd hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, és alaposan elkeverjük. Most még nem kell kidagasztani, a lényeg, hogy elvegyüljenek az alapanyagok. Letakarva 30 percet pihentetjük.
Adjuk hozzá a sót, és 2-3 részletben a nagyon puha vajat is, és dagasszuk (kézzel vagy géppel) szép, sima, selymes tésztává.
A kakaóport keverjük ki a tejjel úgy, hogy egy sűrű krémet kapjunk.
A kidagasztott tésztát felezzük meg, egyik felébe dagasszuk bele a sűrű kakaós krémet, a másik felébe pedig a citromhéjat.
A tésztákat takarjuk le, és kelesszük szobahőmérsékleten kb 4 órát.
Éjszakára tegyük hűtőbe.
Másnap reggel lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztákat, és vágjuk fel kb 5x28 cm-es téglalapokra.
A Pullman sütőformát nagyon enyhén vajazzuk ki, fektessük az oldalára, és így, fektetve tegyük egymásra a tésztadarabokat. Ha nagyon lisztes a felszínük, kézzel seperjük le róluk a felesleget, és enyhén vizes kézzel simítsuk át a lapokat, hogy jobban összetapadjanak.
A tésztacsíkok pont elfogynak, amikor a forma megtelik.
A formát fordítsuk vissza, és húzzuk rá a fedelét, hogy ne száradjon ki.
Kb 4-5 óra alatt kelesszük készre, de természetesen az idő csak irányadó, mert ez nagyban függ a kovászodtól és a környezet hőmérsékletétől.
A tészta akkor jó, amikor már majdnem a forma pereméig ér!
Ekkor húzzuk vissza a fedelét, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt süssük készre!
A forma alján található lyukaknak köszönhetően a forma tetején nem kell levenni sütés közben, mert a felesleges gőz távozik belőle ezeken keresztül.
További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.