Hozzávalók (8 db cruffinhoz)
Tészta:
225 g Garat KBL-100 királybúzaliszt
115 g aktív édes kovász
120 g víz
30 g cukor
10 g puha vaj
5 g só
10 g tej
Ízlés szerint vanília őrlemény
Feltekeréshez: 250 g puha vaj
Borításhoz: 2-3 ek kristálycukor és 1 csapott tk fahéj
Töltelék: 100 g fehércsokoládé, 35g pisztácia paszta, 7-8 teáskanál málnalekvár, friss málna
Sütőforma: 8 db Tiny fa sütőforma
Elkészítés: A vaj kivételével minden hozzávalót egy dagasztó tálba mérünk, majd elkezdjük a dagasztást. Ha géppel dolgozunk, 1-es fokozaton dolgozzuk össze a tésztát 5 percen keresztül majd adjuk hozzá a puha vajat és folytassuk alacsony fokozaton további 10-12 percig. A kapott sima felületű tésztát formáljuk téglalap alakúra, tegyük egy tálcára és takarjuk le frissentartó fóliával. Ezután hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 2 órán át (23-24 fok esetén, nyáron elegendő 1 óra kelesztés). Tegyük a hűtőbe éjszakára (10-12 óra).
Másnap osszuk fel 4 db-ra (125 g/db). A tészta darabokat egyesével fogjuk feldolgozni, a többit addig tegyük vissza a hűtőbe becsomagolva. A tésztát lisztezzük meg és kezdjük el nagyon vékonyra nyújtani. Ezt legkönnyebben tészta készítő géppel tudjuk megtenni (ez lehet kézi vagy gépi is). A legjobb ha 1 mm vékonyra ki tudjuk nyújtani. A Kenwood gépekhez csatlakoztatható tészta készítő feltéten a 7-es fokozatig mentem el. Egy-egy nyújtás után, ha úgy érezzük picit ragad, enyhén lisztezzük meg a tésztát. Ha nincsen gépünk nyújtófával sem lehetetlen a tésztát nyújtani, csak egy kicsit tovább tart. A kapott hosszú tésztát vékonyan és egyenletesen kenjük meg puha vajjal egy ecset segítségével. Szorosan tekerjük fel a tésztát. A kapott tészta rudat egy penge segítségével vágjuk félbe, majd fordítsuk fel, hogy a sok-sok tészta réteg felfelé nézzen. Tekerjük össze csiga formára a tésztákat, majd tegyük őket a sütőformákba. Takarjuk le frissentartó fóliával és hagyjuk duplájára kelni (ez akár 5-6 óra is lehet, hőmérséklet függvénye). Amikor már felhő puha melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütésen 200 fokra. Ezen a hőmérsékleten sülnek a cruffinok 12 percig, majd további 12 percig 180 fokon. Amikor elkészültek még melegen forgassuk meg őket a fahéjas cukorba.
A pisztáciás töltelékhez a fehércsokit olvasszuk fel és keverjük össze a pisztácia pasztával, majd hagyjuk szobahőmérsékleten sűrű krémes állagúra hűlni. Ezután töltsük habzsákba. A cruffinok közepébe egy fakanál szárának segítségével fúrjunk lyukat, majd töltsük meg a pisztáciás krémmel a közepét. Kanalazzunk rá egy kevés málnalekvárt és tetejét díszítsük friss málnával.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.