Hozzávalók (2 db nagyobb kalácshoz):
450 g Garat BL-80 kenyérliszt
180 g aktív édes kovász
2 db tojás
8 g só
70 g cukor
75 g habtejszín
125 g tej
90 g puha vaj
1 citrom reszelt héja
Vanília őrlemény ízlés szerint
Kakaós részhez: 30 g kakaópor, 20 g tej
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével egy tálba mérjük és elkezdjük dagasztani. Amikor már összeállt a tészta, a vajat is hozzáadjuk. Sima felületű tésztát dagasztunk. Ezután a tésztát elfelezzük, az egyik felét félretesszük és letakarjuk. A másik feléhez hozzáadjuk a kakaóport és a tejet és újra dagasztani kezdjük. Amikor már jól eldolgoztuk a kakaóport, ezt a tésztát is letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni 4-5 órán át.
Ezután egyenként kinyújtjuk a tésztákat téglalap alakúra. A fehér lapot kétszer akkorára, mint a kakaósat. A kakaós lapot a fehérre tesszük, elvágjuk a fehéret a kakaós mellett és rátesszük a kakaós tetejére.
Kinyújtjuk, majd elfelezzük, és az egyik lapot a másikra tesszük. Ismét kinyújtjuk, félbe vágjuk, egyiket a másikra tesszük, és újra kinyújtjuk. Ezután a tésztát 6 egyenlő csíkra vágjuk. A csíkokat egyesével picit megsodorjuk, de vigyázva, hogy a csíkok megmaradjanak. Három szálat egymás mellé teszünk, úgy hogy a csíkos oldala nézzen felfelé, és összefonjuk. Ezt a másik három szállal is megismételjük. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy hosszúkás kenyérformába tesszük és frissentartó fóliával letakarjuk. Szobahőmérsékleten 2,5-3 óra alatt duplájára kelesztjük őket. Lekenjük felvert tojással és 180 fokon alsó-felső sütésen 40 perc alatt megsütjük.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját, ahol a részletes leíráson kívül videókat is találtok az elkészítésről.