Csokis-meggyes csiga

Hozzávalók:

- a tésztához

500 gramm finomliszt (Garat malom)

100 gramm kovász (friss, habos, legalább kétszer frissített!)

1 egész tojás

260 ml tej

90 gramm porcukor

50 gramm nagyon puha vaj

1 teáskanál só

1 kisebb citrom reszelt héja

- a csokis krémhez

200 gramm puha vaj

200 gramm kristálycukor

50 gramm cukrozatlan kakaópor

nagy csipet só

1 csapott evőkanál finomliszt

- a meggyhez

kb 170 gramm magozott, lecsepegtetett meggy (friss, fagyasztott vagy befőtt is jó)

2 csapott teáskanál finomliszt

6 db Lady fa sütőforma

A tésztához a lisztet, tejet, tojást, cukrot, citromhéjat és a kovászt alaposan eldolgozzuk, és letakarva kb 30 percet pihentetjük.

Hozzáadjuk a sót és több részletben a puha vajat, és fényes, feszes tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten tartsuk kb 4-5 órát, ezalatt minimális térforgatnövekedésnek kell történnie - de figyeld a tésztát, hiszen a kovász működését nagyon sok minden befolyásolja! Kb 10-12 órára tegyük hűtőbe.

A krémhez a vajat, a cukrot, a kakaót, lisztet és a sót alaposan keverjük össze, a meggyet alaposan csepegtessük le és keverjük el a liszttel.

A tésztát lisztezett felületen osszuk 3 egyenlő részre, gömbölyítsük fel, és letakarva pihentessük kb 20 percet.

A tésztagombócokat csak fel-és le irányuló mozdulatokkal nyújtsuk ki, így egy kb 60 cm hosszú és 20 cm széles tésztalappá tudjuk nyújtani.

Kenjük meg a krém 1/3-ával és szórjuk meg a meggy 1/3-ával. Hosszanti oldalánál fogva tekerjük fel, így kapunk egy hosszú és keskeny tésztarudat. A tésztát hosszába hasítsuk ketté, és igazítsuk meg a tésztát úgy, hogy a vágási felület felül legyen. Az egyik félbevágott csíkot tekerjük fel „csigavonalban” és ugyanígy járjunk el a másik szállal is. Helyezzük a sütőformába, majd ugyanígy formázzuk meg a másik két tésztát is a maradék krémmel és a meggyel.

Meleg helyen kelesszük készre.

Ez nálam még kb 5-6 óra volt, de minden kovász, hőmérséklet és körülmény más és más, figyeld a tésztádat!

180 fokra előmelegített sütőben kb 30-34 perc alatt készre sütjük.

További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.