Cukros, fonott briós

Hozzávalók:

200 g Garat BL-80 búzakenyérliszt

250 g Garat KBL-100 királybúzaliszt

50 g Pásztói bio teljes kiőrlésű búzaliszt

150 g aktív édes kovász

2 tojássárgája

280 ml tej

65 g porcukor

70 g puha vaj

6 g só

1 citrom reszelt héja

vanília őrlemény

Tetejére: 1 db tojás és 4-5 evőkanál kristálycukor

Sütőforma: 8 db Octopuce fa sütőforma

Elkészítés:

Amikor az édes kovászunk elérte a csúcspontját, aktív állapotba került, a vaj kivételével minden hozzávalót egy dagasztó tálba mérünk és elkezdjük a dagasztást. Az édes tészták mindig tömörebbek, alacsonyabb a folyadéktartalmuk, így picit nehezebb feladat a dagasztásuk is. Ha tehetjük, használjunk konyhai robotgépet. 5-6 perc dagasztás után, amikor már összeállt a tészta, adjuk hozzá 2-3 részletben a puha vajat. Dagasszuk tovább 7-8 percig, amíg egy nagyon selymes, puha, sima felületű tésztát nem kapunk. Ezután takarjuk le és szobahőmérsékleten (23 fok) kelesszük 3 órát. Az első másfél órában, ha szeretnénk, hajtogassuk meg 2 alkalommal a tésztát. A 3 órás kelesztés után tegyük a hűtőbe (7 fok) éjszakára. Másnap vegyük ki a tésztát és osszuk fel 135-140 g-os darabokra (~ 8 db lesz belőle). (Ízlés szerint készíthetünk kisebb 70-80 g-os briósokat is.) A darabokat egyesével gömbölyítsük fel, majd fóliával letakarva pihentessük 25-30 percig őket. A gömböket egyesével fordítsuk meg és az ujjaink segítségével, óvatosan nyomkodjuk kör alakúvá. Ezután tekerjük fel a tésztát és sodorjunk belőle 40-45 cm hosszú rudat. Felezzük meg a tésztát és fonjuk meg belőle a briósokat. Ha szeretnénk, készíthetünk belőlük hagyományos csavart brióst is. Ez esetben elegendő, ha 30-35 cm hosszúra sodorjuk a tésztát, majd szorosan feltekerjük csiga alakban. A briósokat egyesével belehelyezzük a sütőpapírral bélelt Octopuce fa sütőformába és egy tepsire tesszük őket. Frissentartó fóliával letakarjuk a tepsit és kellemes meleg helyen (25-26 fok), kb.1,5-2 óra alatt duplájukra kelesztjük a briósokat. Ha alacsonyabb a hőmérséklet, akkor a kelesztési idő növekedhet. A tésztánk felhő puha legyen, mikor a sütőbe kerül. A briósok tetejét megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk kristálycukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük a kalácsokat.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.

Kapcsolódó termékek