Dupla citromkrémes ökörszem

A krém első felét megsütjük a tésztával együtt, így egy sűrűbb, kicsit pirult felszínű krémet kapunk, amit aztán kihűlés után még megkoronázunk a maradék selymesen sima krémmel. Mi most friss epret használtunk, de bármilyen friss gyümölccsel (vagy akár fagyasztottal, befőttel) is elkészíthető.

Hozzávalók:
- a tésztához

  • 500 gramm finomliszt (Garat malom)
  • 100 gramm kovász (friss, habos, legalább kétszer frissített!)
  • 2 egész tojás
  • 210 ml tej
  • 90 gramm porcukor
  • 50 gramm nagyon puha vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 kisebb citrom reszelt héja

- a citromkrémhez

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 550 ml tej
  • 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 30 gramm vaj
  • 2 citrom reszelt héja és leve

- a díszítéshez

  • ízlés szerint friss eper (vagy más gyümölcs)

- a lekenéshez

  • 1 egész tojás felverve

- a szóráshoz

  • kb. 1 evőkanálnyi egész szemű mák (elhagyható)

A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. 2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk. Tartsuk pulton kb. 4-5 órát, majd tegyük kb. 10-12 órára hűtőbe. (Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe).

A krémet szerintem jó szintén előző nap elkészíteni, így nem kell a kihűtésével másnap foglalkozni. A pudingport a tej fokozatos hozzáadásával csomómentesre keverjük, és közepes lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és hozzáadjuk a vajat és ízlés szerint a cukrot, és addig keverjük, míg minden szépen egybeolvad. Adjuk hozzá a citromhéjat és a citrom levét is, és ezekkel is keverjük simára. Terítsünk folpackot közvetlenül a puding felszínére, így garantáltan nem fog bebőrösödni (azért is jobb ezt előző nap elkészíteni, mert így viszont sokkal lassabban is fog kihűlni). Ha kihűlt, felhasználásig tegyük hűtőbe.

Másnap a tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 100 grammos adagokra. Egyesével szorosan gömbölyítsük fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, hogy ne száradjon ki (én konyharuha-folpack-konyharuha rétegezéssel szoktam) és kelesszük készre. Nálam ez még további kb. 5 óra volt, de minden kovász és körülmény más és más, figyeld a tésztát!

A megkelt tésztagombócok közepét egy kisebb pohár segítségével alakítsuk ki (ha nincs, természetesen csinálhatjuk a kezünkkel is) kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg a mákkal, de ez természetesen akár el is hagyható. A citromkrémet a hűtőből kivéve keverjük át habverővel vagy botmixerrel. Én habzsákba töltöm az adagoláshoz, de simán kanállal is megcsinálhatod. A citromkrémet adagoljuk a tészták belsejébe, és szórjuk meg gyümölccsel. Tiszta, éles ollóval csípjük körbe a tésztát (elhagyható) és 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.

További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér Művész Recept