A krém első felét megsütjük a tésztával együtt, így egy sűrűbb, kicsit pirult felszínű krémet kapunk, amit aztán kihűlés után még megkoronázunk a maradék selymesen sima krémmel. Mi most friss epret használtunk, de bármilyen friss gyümölccsel (vagy akár fagyasztottal, befőttel) is elkészíthető.
Hozzávalók:
- a tésztához
- 500 gramm finomliszt (Garat malom)
- 100 gramm kovász (friss, habos, legalább kétszer frissített!)
- 2 egész tojás
- 210 ml tej
- 90 gramm porcukor
- 50 gramm nagyon puha vaj
- 1 teáskanál só
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- a citromkrémhez
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 550 ml tej
- 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 30 gramm vaj
- 2 citrom reszelt héja és leve
- a díszítéshez
- ízlés szerint friss eper (vagy más gyümölcs)
- a lekenéshez
- 1 egész tojás felverve
- a szóráshoz
- kb. 1 evőkanálnyi egész szemű mák (elhagyható)
A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. 2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk. Tartsuk pulton kb. 4-5 órát, majd tegyük kb. 10-12 órára hűtőbe. (Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe).
A krémet szerintem jó szintén előző nap elkészíteni, így nem kell a kihűtésével másnap foglalkozni. A pudingport a tej fokozatos hozzáadásával csomómentesre keverjük, és közepes lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és hozzáadjuk a vajat és ízlés szerint a cukrot, és addig keverjük, míg minden szépen egybeolvad. Adjuk hozzá a citromhéjat és a citrom levét is, és ezekkel is keverjük simára. Terítsünk folpackot közvetlenül a puding felszínére, így garantáltan nem fog bebőrösödni (azért is jobb ezt előző nap elkészíteni, mert így viszont sokkal lassabban is fog kihűlni). Ha kihűlt, felhasználásig tegyük hűtőbe.
Másnap a tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 100 grammos adagokra. Egyesével szorosan gömbölyítsük fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, hogy ne száradjon ki (én konyharuha-folpack-konyharuha rétegezéssel szoktam) és kelesszük készre. Nálam ez még további kb. 5 óra volt, de minden kovász és körülmény más és más, figyeld a tésztát!
A megkelt tésztagombócok közepét egy kisebb pohár segítségével alakítsuk ki (ha nincs, természetesen csinálhatjuk a kezünkkel is) kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg a mákkal, de ez természetesen akár el is hagyható. A citromkrémet a hűtőből kivéve keverjük át habverővel vagy botmixerrel. Én habzsákba töltöm az adagoláshoz, de simán kanállal is megcsinálhatod. A citromkrémet adagoljuk a tészták belsejébe, és szórjuk meg gyümölccsel. Tiszta, éles ollóval csípjük körbe a tésztát (elhagyható) és 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.