A KovászShop webáruház süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el Adatkezelési tájékoztatónkat.

Epres-fehércsokis fonott kalács

Hozzávalók:

200 g Garat fehér tönkölyliszt

200 g Hajdú BL-80 kenyérliszt

50 g Garat teljes kiőrlésű búzaliszt

150 g aktív édes kovász

80 g cukor

10 g só

2 tojás

225 g tej

90 g vaj

Töltelék: 350 g eper, 50 g cukor, 80 g vaj, 80 g fehércsokoládé

Tetejére: 1 db tojás, jégcukor vagy szeletelt mandula

Sütőforma: 6 db Petite Prince fa sütőforma

Elkészítés:

A vaj kivételével, a tészta minden hozzávalóját egy tálba mérjük és elkezdjük a dagasztást. Pár perc elteltével, amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat is. Sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarjuk és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután éjszakára 7 fokos hűtőbe tesszük. Este a fehércsokit és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk, majd hagyjuk éjszakára a konyhapulton. Így reggelre pont kenhető lesz az állaga. Az epret tisztítsuk meg, daraboljuk fel és turmixoljuk le a cukorral. Ezután alacsony lángon főzzük minél sűrűbb lekvárszerű állagra. Hagyjuk kihűlni.

Reggel a tésztánkat lisztezett felületre borítjuk és kinyújtjuk egy kb. 35X40 cm-es téglalappá. Megkenjük először a fehércsokis-vajas töltelékkel, majd az eperdzsemmel. képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát. Az egyik oldalát ⅔-ig behajtjuk, majd erre hajtsuk rá a tészta másik oldalát. Egy trokser vagy éles kés segítségével a kapott hosszú téglalapot, a hosszabbik oldal mentén osszuk fel 6 darabra. Egyszerre csak egy darabbal dolgozzunk tovább és a többit addig takarjuk le. Lisztezzük meg a felületet és vegyünk magunk elég egy darabot. Vágjuk 3 csíkra úgy, hogy a tetején maradjon egy pici rész, amely összefogja a csíkokat. Hagyományos fonással fonjuk össze a 3 szálat, majd fogjuk meg az egyik végét és tekerjük fel, hogy gömbölyű kalácsformát kapjunk. Helyezzük sütőpapírral bélelt magas falú formába a megformázott kalácsokat. Takarjuk le frissentartó fóliával és ~2,5-3 óra alatt kelesszük duplájára. Sütés előtt kenjük le felvert tojással és tetszés szerint szórjuk meg jégcukorral vagy szeletelt mandulával. Sütés: 200 fokon 10 perc, majd 180 fokon további 30 perc.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.

Az oldal tetejére