Hozzávalók:
200 g Garat fehér tönkölyliszt
200 g Hajdú BL-80 kenyérliszt
50 g Garat teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g aktív édes kovász
80 g cukor
10 g só
2 tojás
225 g tej
90 g vaj
Töltelék: 350 g eper, 50 g cukor, 80 g vaj, 80 g fehércsokoládé
Tetejére: 1 db tojás, jégcukor vagy szeletelt mandula
Sütőforma: 6 db Petite Prince fa sütőforma
Elkészítés:
A vaj kivételével, a tészta minden hozzávalóját egy tálba mérjük és elkezdjük a dagasztást. Pár perc elteltével, amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat is. Sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarjuk és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután éjszakára 7 fokos hűtőbe tesszük. Este a fehércsokit és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk, majd hagyjuk éjszakára a konyhapulton. Így reggelre pont kenhető lesz az állaga. Az epret tisztítsuk meg, daraboljuk fel és turmixoljuk le a cukorral. Ezután alacsony lángon főzzük minél sűrűbb lekvárszerű állagra. Hagyjuk kihűlni.
Reggel a tésztánkat lisztezett felületre borítjuk és kinyújtjuk egy kb. 35X40 cm-es téglalappá. Megkenjük először a fehércsokis-vajas töltelékkel, majd az eperdzsemmel. képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát. Az egyik oldalát ⅔-ig behajtjuk, majd erre hajtsuk rá a tészta másik oldalát. Egy trokser vagy éles kés segítségével a kapott hosszú téglalapot, a hosszabbik oldal mentén osszuk fel 6 darabra. Egyszerre csak egy darabbal dolgozzunk tovább és a többit addig takarjuk le. Lisztezzük meg a felületet és vegyünk magunk elég egy darabot. Vágjuk 3 csíkra úgy, hogy a tetején maradjon egy pici rész, amely összefogja a csíkokat. Hagyományos fonással fonjuk össze a 3 szálat, majd fogjuk meg az egyik végét és tekerjük fel, hogy gömbölyű kalácsformát kapjunk. Helyezzük sütőpapírral bélelt magas falú formába a megformázott kalácsokat. Takarjuk le frissentartó fóliával és ~2,5-3 óra alatt kelesszük duplájára. Sütés előtt kenjük le felvert tojással és tetszés szerint szórjuk meg jégcukorral vagy szeletelt mandulával. Sütés: 200 fokon 10 perc, majd 180 fokon további 30 perc.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.