Epres labdabukta

Egy igazi békebeli receptet hoztunk ma nektek, ami nem más, mint a lekváros bukta. Kicsit azért újra gondoltuk és ha már nyakunkon a szezon, friss eperlekvár került bele és a hagyományos forma helyett, most labdabuktát készítettünk. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

90 g aktív édes kovász

300 g Tüskeszentpéteri BL-80 kenyérliszt

1 tojás + 1 sárgája

6 g só

50 g porcukor

135 g tej

45 g puha vaj

vanília őrlemény, reszelt citrom héj

Töltelék: sűrű eperlekvár

Elkészítés: Amikor az édes kovászunk elérte a csúcspontját, aktív állapotba került egy dagasztótálba mérjük a liszttel, a cukorral, a tejjel, a sóval és hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint vanília őrleményt és reszelt citromhéjat is. Elkezdjük a dagasztást, majd pár perc után hozzáadjuk a puha (de nem olvasztott) vajat. Sima tésztát dagasztunk. Letakarjuk ás 2 órát szobahőn kelesztjük, majd hűtőbe tesszük éjszakára. Reggel kivesszük és kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Tetszőleges méretű négyzetekre osztjuk, mindegyikre teszünk tölteléket. A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, összecsípjük, majd gombócot formálunk belőle. Illesztéssel lefelé kivajazott kerámia tálba, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük nem túl távol egymástól, hogy a kelesztés és sütés során összenőjenek. Letakarjuk és még 3-3,5 órát kelesztjük. Amikor a bukták duplájukra növekedtek és a tészta felhő puha, olvasztott vajjal megkenjük és 180 fokon alsó felső sütésen 35 perc alatt megsütjük. Ha szeretnénk, még puhábbá tenni, 25-28 perc után vegyük ki és újra kenjük le a tetejüket olvasztott vajjal, majd tegyük vissza további 10 percre sülni. Amikor kihűlt porcukorral tálaljuk.

A buktát természetesen bármilyen gyümölcsből készült sűrű lekvárral is elkészíthetjük.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Jánosi Szabina Recept

Kapcsolódó termékek