Egy igazi békebeli receptet hoztunk ma nektek, ami nem más, mint a lekváros bukta. Kicsit azért újra gondoltuk és ha már nyakunkon a szezon, friss eperlekvár került bele és a hagyományos forma helyett, most labdabuktát készítettünk. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
90 g aktív édes kovász
300 g Tüskeszentpéteri BL-80 kenyérliszt
1 tojás + 1 sárgája
6 g só
50 g porcukor
135 g tej
45 g puha vaj
vanília őrlemény, reszelt citrom héj
Töltelék: sűrű eperlekvár
Elkészítés: Amikor az édes kovászunk elérte a csúcspontját, aktív állapotba került egy dagasztótálba mérjük a liszttel, a cukorral, a tejjel, a sóval és hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint vanília őrleményt és reszelt citromhéjat is. Elkezdjük a dagasztást, majd pár perc után hozzáadjuk a puha (de nem olvasztott) vajat. Sima tésztát dagasztunk. Letakarjuk ás 2 órát szobahőn kelesztjük, majd hűtőbe tesszük éjszakára. Reggel kivesszük és kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Tetszőleges méretű négyzetekre osztjuk, mindegyikre teszünk tölteléket. A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, összecsípjük, majd gombócot formálunk belőle. Illesztéssel lefelé kivajazott kerámia tálba, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük nem túl távol egymástól, hogy a kelesztés és sütés során összenőjenek. Letakarjuk és még 3-3,5 órát kelesztjük. Amikor a bukták duplájukra növekedtek és a tészta felhő puha, olvasztott vajjal megkenjük és 180 fokon alsó felső sütésen 35 perc alatt megsütjük. Ha szeretnénk, még puhábbá tenni, 25-28 perc után vegyük ki és újra kenjük le a tetejüket olvasztott vajjal, majd tegyük vissza további 10 percre sülni. Amikor kihűlt porcukorral tálaljuk.
A buktát természetesen bármilyen gyümölcsből készült sűrű lekvárral is elkészíthetjük.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.