Hozzávalók:
A tésztához:
500 gramm Pásztói finomliszt
1 egész tojás
2 tojás sárgája
200 ml langyos tej
50 gramm tejföl vagy joghurt
100 gramm aktív, friss, habos kovász (legalább 2x frissített!)
125 gramm porcukor
70 gramm puha vaj
1 kisebb (kezeletlen) citrom reszelt héja
1 teáskanál só
A töltelékhez:
30 gramm liszt
1 egész tojás
40 gramm kakaó
150 ml tej
70 gramm étcsoki apróra vágva
40 gramm kristálycukor
50 gramm vaj
A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk.
Tartsuk pulton kb 4-5 órát, majd tegyük kb 10-12 órára hűtőbe.
(Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe).
Közben elkészítjük a tölteléket: a lisztet az átszitált kakaóval csomómentesre keverjük a tej kb felével, majd hozzáadjuk a maradékot is, és elkeverjük benne a tojást.
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kész, félrehúzzuk, belekeverjük az étcsokit, cukrot és a vajat, és sima masszává keverjük. Kihűtjük.
A krémet elfelezzük, 1-1 folpackra öntjük, ráhajtunk még egy réteg folpackot, és egy nyújtófával kb 23x15 cm-es lappá egyengetjük.
Éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztát lisztezett munkapulton elfelezzük. A fél tésztát kb 30x25 cm-es lappá nyújtjuk, ráhelyezzük egy egyik kicsomagolt csokilapot, ráhajtjuk a tésztát, és csak egy irányban elkezdjük nyújtani, a cél egy kb 60x25 cm-es lap. Ekkor összehajtjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk ekkorára.
A tésztacsíkot hosszában kettévágjuk, és további, kb 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A tésztadarabokat szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
A másik tésztával és csokilappal is ugyanígy járunk el.
A tekercseket készre kelesztjük. Ez nálam még kb 4-6 óra, de ez függ a környezet hőmérsékletétől, és a kovászodtól is! Ha gondolod, 1 felvert tojással lekenheted, hogy fényes legyen a felszínük, de elhagyható.
170 fokos sütőben kb 20-22 perc alatt készre sütjük!
További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.