Étcsokikrémes kovászos tekercs

Hozzávalók:

A tésztához:

500 gramm Pásztói finomliszt

1 egész tojás

2 tojás sárgája

200 ml langyos tej

50 gramm tejföl vagy joghurt

100 gramm aktív, friss, habos kovász (legalább 2x frissített!)

125 gramm porcukor

70 gramm puha vaj

1 kisebb (kezeletlen) citrom reszelt héja

1 teáskanál só

A töltelékhez:

30 gramm liszt

1 egész tojás

40 gramm kakaó

150 ml tej

70 gramm étcsoki apróra vágva

40 gramm kristálycukor

50 gramm vaj

A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.

2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk.

Tartsuk pulton kb 4-5 órát, majd tegyük kb 10-12 órára hűtőbe.

(Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe).

Közben elkészítjük a tölteléket: a lisztet az átszitált kakaóval csomómentesre keverjük a tej kb felével, majd hozzáadjuk a maradékot is, és elkeverjük benne a tojást.

Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kész, félrehúzzuk, belekeverjük az étcsokit, cukrot és a vajat, és sima masszává keverjük. Kihűtjük.

A krémet elfelezzük, 1-1 folpackra öntjük, ráhajtunk még egy réteg folpackot, és egy nyújtófával kb 23x15 cm-es lappá egyengetjük.

Éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a tésztát lisztezett munkapulton elfelezzük. A fél tésztát kb 30x25 cm-es lappá nyújtjuk, ráhelyezzük egy egyik kicsomagolt csokilapot, ráhajtjuk a tésztát, és csak egy irányban elkezdjük nyújtani, a cél egy kb 60x25 cm-es lap. Ekkor összehajtjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk ekkorára.

A tésztacsíkot hosszában kettévágjuk, és további, kb 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A tésztadarabokat szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

A másik tésztával és csokilappal is ugyanígy járunk el.

A tekercseket készre kelesztjük. Ez nálam még kb 4-6 óra, de ez függ a környezet hőmérsékletétől, és a kovászodtól is! Ha gondolod, 1 felvert tojással lekenheted, hogy fényes legyen a felszínük, de elhagyható.

170 fokos sütőben kb 20-22 perc alatt készre sütjük!

További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér Művész Recept