Hozzávalók:
- a tésztához
300 gramm finomliszt (Pásztói)
60 gramm nagyon friss, nagyon habos kovász
80 gramm porcukor
60 gramm puha vaj
100 gramm tej
30 gramm tejföl/görög joghurt
1 egész tojás
kis citrom reszelt héja
1 teáskanál só
- a töltelékhez:
200 gramm kristálycukor
100 gramm puha vaj
140 gramm habtejszín
csipet só
kb 120 gramm aprított, pörkölt mogyoró
- a sütéshez:
2 db SIRE fa sütőforma
A tészta hozzávalóit a vaj és só kivételével összekeverjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. 2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mehet hozzá a só is, és lágy, sima tésztává dolgozzuk. Kb 30-40%-os térfogatnövekedésnél tegyük hűtőbe kb. 10-12 órára. (Én délután 5-6 körül szoktam bedagasztani, így megy este a hűtőbe). A karamellszószhoz a cukrot egy magas falú edényben lassú tűzön elkezdjük olvasztani, majd karamellizálni. Ha már szép borostyánszínű, akkor öntsük hozzá a forró tejszínt (akár le is húzhatjuk a tűzről ezen a ponton, mert a tejszíntől fel fog habzani az egész-vigyázzunk a kezünkre is!!!) és hagyjuk hogy takarék lángon szépen egybeolvadjanak. Adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, csipet sót, és adjunk még neki pár percet, hogy ezzel is elkeveredjen. Húzzuk le a tűzről, öntsük kerámia tálba (vigyázzunk, mert tűzforró) és hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 5 mm vastagságú téglalappá, kenjük meg a karamellel, szórjuk meg a mogyoróval, és tekerjük fel. Hasítsuk ketté a tésztarudat, és tekerjük össze. Tegyük a speciális sütőpapírt a formákba, és helyezzük bele a méretre vágott babkákat. Kelesszük készre, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.