Hozzávalók:
125 g édes kovász
300 g Hajdú BL-80 kenyérliszt
2 tojássárgája
6 g só
105 g tej
50 g cukor
60 g puha vaj
1 narancs és 1 citrom reszelt héja
vanília őrlemény, egy csipet őrölt fahéj
1 db felvert tojás a kalács lekenéséhez
Elkészítés:
Mérjünk minden hozzávalót a vaj kivételével egy nagyobb tálba és kezdjük el a dagasztást. Pár perc munka után adjuk a puha vajat is hozzá. Sima felületű, lágy tapintású tésztát kell kapnunk. Takarjuk le és hagyjuk szobahőmérsékleten (~24 fok) kelni 3 órát. Ez idő alatt 2-szer hajtogassuk meg, majd tegyük éjszakára hűtőbe a tésztát. Másnap osszuk fel annyi darabra, ahány szálból szeretnénk megfonni a kalácsot. Egyenként felgömbölyítjük a darabokat. Ha tudunk liszt nélkül, vagy nagyon minimális mennyiséggel dolgozzunk. Takarjuk le és pihentessük 20 percig a gombócokat. Ezután az ujjaink segítségével kilapogatjuk a gömböket,majd feltekerjük őket, hogy egy kis rudat kapjunk. Hosszú szálakká sodorjuk a rudakat és összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácsot. Lefedjük és duplájára kelesztjük. (3-3,5 óra a hőmérséklettől függően). Kétszer lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.