Klasszikus fonott kalács

Hozzávalók:

125 g édes kovász

300 g Hajdú BL-80 kenyérliszt

2 tojássárgája

6 g só

105 g tej

50 g cukor

60 g puha vaj

1 narancs és 1 citrom reszelt héja

vanília őrlemény, egy csipet őrölt fahéj

1 db felvert tojás a kalács lekenéséhez

Elkészítés:

Mérjünk minden hozzávalót a vaj kivételével egy nagyobb tálba és kezdjük el a dagasztást. Pár perc munka után adjuk a puha vajat is hozzá. Sima felületű, lágy tapintású tésztát kell kapnunk. Takarjuk le és hagyjuk szobahőmérsékleten (~24 fok) kelni 3 órát. Ez idő alatt 2-szer hajtogassuk meg, majd tegyük éjszakára hűtőbe a tésztát. Másnap osszuk fel annyi darabra, ahány szálból szeretnénk megfonni a kalácsot. Egyenként felgömbölyítjük a darabokat. Ha tudunk liszt nélkül, vagy nagyon minimális mennyiséggel dolgozzunk. Takarjuk le és pihentessük 20 percig a gombócokat. Ezután az ujjaink segítségével kilapogatjuk a gömböket,majd feltekerjük őket, hogy egy kis rudat kapjunk. Hosszú szálakká sodorjuk a rudakat és összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácsot. Lefedjük és duplájára kelesztjük. (3-3,5 óra a hőmérséklettől függően). Kétszer lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Jánosi Szabina Recept

Kapcsolódó termékek