Hozzávalók:
300 g Hajdú BL-80 kenyérliszt
150 g főtt áttört burgonya
195 g tej
90 g aktív kovász
8 g só
Sütéshez: 7-10 dl olaj
Elkészítés:
A lisztet, a burgonyát és a szobahőmérsékletű tejet összegyúrjuk. Először egy nagyon ragacsos masszát fogunk kapni, de ahogy folytatjuk a munkát egy gombóccá fog összeállni a tészta. Letakarjuk és 45-60 percig pihenni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk az aktív kovászt. Pár percig dagasztjuk a tésztát, majd letakarva újabb 30 percig pihentetjük. Hozzáadjuk az utolsó hozzávalót, a sót és sima felületű, egyenletes tésztát dagasztunk. Letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni 3,5-4 óra alatt. A tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8 részre osztjuk. Egyenként felgömbölyítjük a tészta darabokat. Letakarjuk és 40 percet kelesztjük. Az idő leteltével egy közepes méretű lábasban 7-10 dl olajat kezdünk el melegíteni. Amikor már kellően felhevült, a gombócokat a kezeink segítségével picit széthúzgáljuk és forró olajba helyezzük. Akkor lesz a legszebb a lángosunk, ha a formázás során nem szakadt el a tésztánk. Oldalanként 2-2 percig sütjük. Ha a forró olajba helyezve a lángos egyből elkezd felhólyagosodni, akkor megfelelő az olaj hőmérséklete és kellően megkelt a tészta is. Az olajból kivéve szalvétára helyezzük.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.