Kovászos fánk

Hozzávalók 30 db fánkhoz:

250 g aktív kovász

400 ml langyos tej

350 g BFF-55 rétes liszt

350 g BL-55 liszt

130 g cukor

4 tojássárgája

100 g olvasztott vaj

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

 

A langyos tejben először feloldom a kovászt, majd hozzákeverem a többi összetevőt (legutoljára a vajat és a sót), jól összedagasztom és letakarva mehet a hűtőbe 1 éjszakára.

Másnap 30 db golyót formázok a tésztából és egy kilisztezett deszkán konyharuhával letakarva kelesztem még 1,5-2 órát (szobahőmérséklettől függően). Sütés előtt egy picit még visszarakom a hűtőbe, így könnyebb kezelni a tésztát. Az olajat kb. 180 °C-ra hevítem. A golyókat a kezemmel formázom meg, középen benyomom, hogy a kisült fánkon legyen helye a lekvárnak is, de természetesen lehet tölteni való formára is sütni. Az olajban egyszer fordítom meg, 2,5-3 percig sütöm mindkét oldalát.

Nem szívja magába az olajat, könnyű, foszlós lukacsos a végeredmény.

Jó otthonsütést mindenkinek!

Tartalomhoz tartozó címkék: Recept