Hozzávalók 1 kalácshoz:
135 g kovász
135 ml hideg tej
280 g BL-55 finomliszt
50 g rétesliszt
40 g kristálycukor
10 g vaníliáscukor
fél citrom reszelt héja
1 egész tojás
6 g só
60 g vaj
Először a kovászt feloldom a tejben, majd jól összedagasztom a liszttel, cukrokkal és a tojással. A dagasztáshoz ajánlott dagasztógépet használni, de régebbi típusú robotgép dagasztó karjával is jó lesz. Hozzáadom a citromhéjat, a sót és 2-3 részletben a vajat is. Ezután még addig dagasztom, amíg a tészta szép fényes nem lesz. Egy kiolajozott tálban pihentetem és háromszor hajtogatom kb. fél óránként. Majd hűtőben kelesztem kb. 8-10 órát. Lehet szobahőmérsékleten is keleszteni 3-4 órát, de utána rakjuk be a hűtőbe kb. 1 órára, hogy könnyebben tudjunk majd a tésztával dolgozni.
A hűtőből kivéve annyi részre osztom a tésztát, ahány szálból szeretném a fonást készíteni. Gombócokat formázok, pihentetem 10-15 percig, majd kinyújtom hosszú szálakká. A tepsire sütőpapírt rakok és erre helyezem szálakat, hogy a fonást már a tepsin tudjam csinálni. Ha kész, letakarva fél órát kelesztem, majd sütés előtt megkenem tojássárgával. Ilyenkor meg lehet szórni a kívánt díszítéssel is. Én 190 °C-on 35 perc alatt készre sütöm a húsvéti kalácsunk!