Kovászos hamburgerzsemle

Hozzávalók 12 db normál méretű zsemléhez:

175 g kovász

200 ml tej

475 g BL-80 liszt

85 g rétesliszt

100 g joghurt

20 g olaj

20 g vaj

12 g cukor

2 db tojás

15 g só

szezámmag és egy tojássárgája a kenéshez

A liszteket és a tejet összekeverem, majd pihentetem (30-60 percig). Utána hozzáadom a többi összetevőt, kivéve a vajat és a sót. Jól összedagasztom, majd a dagasztás utolsó fázisában hozzáadom a vajat és a végén a sót is. Olajozott tálba helyezem és kb fél óránként meghajtogatom összesen 3x, majd hűtőben kelesztem kb 8-10 órát. Lehet szobahőmérsékleten is keleszteni, ekkor várjuk meg amíg a duplájára kel. 8 egyforma részre osztom és zsemléket formázok belőle. Ha mini zsemléket szeretnénk, osszuk a tésztát 16 részre. Megformázva is hagyom pihenni kb 2-3 órát. Sütés előtt megkenem tojássárgával és megszórom sima vagy fekete szezámmaggal is. Sütése 200 °C-on 25-30 perc.

Tartalomhoz tartozó címkék: Recept