Hozzávalók (6 db-hoz):
300 g Pásztói bio kenyérliszt
100 g maradék kovász
85 g víz
115 g görög joghurt
15 g olívaolaj
8 g só
5 g cukor
Elkészítés:
Ez a recept tökéletes, ha a kissé túlérett kovászunkat kenyér sütésre már nem tudjuk felhasználni, de nem szeretnénk kidobni. Természetesen a lepénykenyerek elkészítéséhez aktív kovászt is használhatunk. Ez esetben rövidítsünk a kelesztési időn. A lisztet, a vizet, a joghurtot, a cukrot és a kovászt mérjük egy tálba és kezdjük el a dagasztást. Adjuk hozzá a sót, majd az olívaolajat is. Dagasszunk sima felületű tésztát, majd takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni (~3-3,5 óra). A tésztát borítsuk lisztezett felületre és osszuk 100 g-os darabokra. Gömbölyítsük fel őket, takarjuk le és pihentessük 20 percig. Ezután vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt és kezdjük el közepes lángon hevíteni. A gombócokat egyesével nyújtsuk ki a serpenyővel megegyező méretre. Tegyük a serpenyőbe a kinyújtott tésztát és süssük oldalanként 2-3 percig.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.