Magvas vágott zsemle

A magkabátot természetesen variálhatod kedvedre (vagy akár el is hagyhatod) én most egy vegyes magvas verziót mutatunk Nektek!

Hozzávalók:

500 gramm búzafinomliszt (Szabó malom)

390 ml víz

100-150 gramm kovász

3 teáskanál só

kb 150 gramm magkeverék

A lisztet, a vizet és a kovászt alaposan elkeverjük, és letakarva 30 percig pihentetjük.

Hozzáadjuk a sót, és sima, selymes tésztává dagasztjuk.

Kb 45-60 percenként meghajtogatjuk, összesen háromszor.

Természetesen hajthatjuk többször is, hiszen a tészta érése függ a kovászunktól, és a hőmérséklettől, az a fontos, hogy kb 40-50%-os térfogatnövekedést kell produkálnia.

Ekkor lisztezett pultra borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk, és megformázzuk.

Virágspriccelővel (vagy a kezünkkel) finoman bevizezzük a felszínét, és meghempergetjük a magkeverékben. (Az összes magot nem fogja felvenni, de kell a mennyiség, hogy mindenhol bevonja a tésztát).

A kis magos bucikat praktikus vetővászonra tenni, mert szuperül tartja a tésztát, és nem kell lisztezni sem!

A bucikat készre kelesztjük. Ez még kb 3-6 óra, és függ a kovászodtól és a környezet hőmérsékletétől!

Ha megkeltek, pengével metsszük be őket!

A tésztákat 250 fokon tesszük sütőbe, amit azonnal leveszünk 200 fokra, mihelyst bekerültek a bucik!

Jót tesz neki, ha forró vízzel teli tepsivel alatta gőzös sütőtérben sül, viszont figyeljünk arra, hogy a sütési idő felénél vegyük ki, és “szárazon” süssük készre.

A magvas bucik kb 25-30 perc alatt sülnek készre.

További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér Művész Recept

Kapcsolódó termékek