A magkabátot természetesen variálhatod kedvedre (vagy akár el is hagyhatod) én most egy vegyes magvas verziót mutatunk Nektek!
Hozzávalók:
500 gramm búzafinomliszt (Szabó malom)
390 ml víz
100-150 gramm kovász
3 teáskanál só
kb 150 gramm magkeverék
A lisztet, a vizet és a kovászt alaposan elkeverjük, és letakarva 30 percig pihentetjük.
Hozzáadjuk a sót, és sima, selymes tésztává dagasztjuk.
Kb 45-60 percenként meghajtogatjuk, összesen háromszor.
Természetesen hajthatjuk többször is, hiszen a tészta érése függ a kovászunktól, és a hőmérséklettől, az a fontos, hogy kb 40-50%-os térfogatnövekedést kell produkálnia.
Ekkor lisztezett pultra borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk, és megformázzuk.
Virágspriccelővel (vagy a kezünkkel) finoman bevizezzük a felszínét, és meghempergetjük a magkeverékben. (Az összes magot nem fogja felvenni, de kell a mennyiség, hogy mindenhol bevonja a tésztát).
A kis magos bucikat praktikus vetővászonra tenni, mert szuperül tartja a tésztát, és nem kell lisztezni sem!
A bucikat készre kelesztjük. Ez még kb 3-6 óra, és függ a kovászodtól és a környezet hőmérsékletétől!
Ha megkeltek, pengével metsszük be őket!
A tésztákat 250 fokon tesszük sütőbe, amit azonnal leveszünk 200 fokra, mihelyst bekerültek a bucik!
Jót tesz neki, ha forró vízzel teli tepsivel alatta gőzös sütőtérben sül, viszont figyeljünk arra, hogy a sütési idő felénél vegyük ki, és “szárazon” süssük készre.
A magvas bucik kb 25-30 perc alatt sülnek készre.
További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.