Hozzávalók:
450 g Hajdú BL-55 finomliszt
180 g aktív édes kovász
6 g só
2 tojássárgája
65 g cukor
230 g tej
50 g puha vaj
Epres-túrós töltelék (egész adaghoz való):
250 g áttört túró
50 g cukor
1 tojássárgája
1 kezeletlen citrom reszelt héja
Vanília őrlemény
+10-12 teáskanál eperlekvár
Kapros-túrós töltelék (egész adaghoz való):
250 g áttört túró
50 g cukor
1 tojássárgája
1 csokor friss kapor
Elkészítés:
A vaj kivételével minden hozzávalót egy tálba mérünk és elkezdjük a dagasztást. Pár perc elteltével, amikor már kezd összeállni a tészta, hozzáadjuk a puha vajat is. Sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarjuk frissentartó fóliával és 4 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
Epres-túrós: az eperlekvár kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk és krémesre keverünk.
Kapros-túrós: a kaprot alaposan felaprítjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt krémesre keverjük.
A kelesztési idő leteltével a tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és kb. 80 g-os darabokra osztjuk. A darabokat felgömbölyítjük. Letakarjuk, és 30 percet pihentetjük őket. Ezután egy pohár talpával mélyedést formázunk a gömbök közepébe úgy, hogy körben nagyjából 1 cm-es pereme maradjon a tésztának.
Ezután megtöltjük őket a túrós töltelékkel.
*Az epres-túrós esetében először 1 teáskanál eperlekvárt teszünk, majd a túrókrémet.
Letakarjuk és további 2-2,5 órát kelesztjük. A tészta széleit lekenjük felvert tojással és 200 fokon, alsó-felső sütésen 25 perc alatt megsütjük.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.