Ökörszem, kétféle töltelék variációval

Hozzávalók:

450 g Hajdú BL-55 finomliszt

180 g aktív édes kovász

6 g só

2 tojássárgája

65 g cukor

230 g tej

50 g puha vaj

Epres-túrós töltelék (egész adaghoz való):

250 g áttört túró

50 g cukor

1 tojássárgája

1 kezeletlen citrom reszelt héja

Vanília őrlemény

+10-12 teáskanál eperlekvár

Kapros-túrós töltelék (egész adaghoz való):

250 g áttört túró

50 g cukor

1 tojássárgája

1 csokor friss kapor

Elkészítés:

A vaj kivételével minden hozzávalót egy tálba mérünk és elkezdjük a dagasztást. Pár perc elteltével, amikor már kezd összeállni a tészta, hozzáadjuk a puha vajat is. Sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarjuk frissentartó fóliával és 4 óra alatt duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket:

Epres-túrós: az eperlekvár kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk és krémesre keverünk.

Kapros-túrós: a kaprot alaposan felaprítjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt krémesre keverjük.

A kelesztési idő leteltével a tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és kb. 80 g-os darabokra osztjuk. A darabokat felgömbölyítjük. Letakarjuk, és 30 percet pihentetjük őket. Ezután egy pohár talpával mélyedést formázunk a gömbök közepébe úgy, hogy körben nagyjából 1 cm-es pereme maradjon a tésztának.

Ezután megtöltjük őket a túrós töltelékkel.

*Az epres-túrós esetében először 1 teáskanál eperlekvárt teszünk, majd a túrókrémet.

Letakarjuk és további 2-2,5 órát kelesztjük. A tészta széleit lekenjük felvert tojással és 200 fokon, alsó-felső sütésen 25 perc alatt megsütjük.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Jánosi Szabina Recept