A KovászShop webáruház süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el Adatkezelési tájékoztatónkat.

Potica

A dió töltelék miatt sokáig eláll, sőt 1-2 nap elteltével még finomabb is, mint frissen, mert ahogy telik az idő egyre jobban összeérnek az ízek. Mivel igazán mutatós, gasztroajándékként is tökéletes. Ha ilyen céllal készítitek, próbáljátok ki a Panibois fa sütőformákat. Nagyon praktikus, sütés után csak átkötitek egy szép masnival és már mehet is a tulajdonosához.

Tészta hozzávalók:

285 g Garat KBL-100 királybúzaliszt

115 g aktív édes kovász

135 ml tej

60 g cukor

1 tojás

30 g puha vaj

Töltelék:

285 g darált dió

65 g vaj

70 ml tej

95 g cukor

fél teáskanál kakaópor

3 g fahéj

1 tojássárga

vanília őrlemény, csipet só

1 narancs reszelt héja

Elkészítés: A tészta hozzávalóit a vaj kivételével összemérjük és elkezdjük a dagasztást. Pár perc után jöhet a puha vaj is. Dagasszuk addig, amíg szép egyenletes és sima tésztát nem kapunk. Szánjunk a dagasztásra elég időt, géppel is akár eltarthat 7-8 percig a folyamat. Akkor tudjuk majd szép vékonyra nyújtani a tésztát, ha a dagasztásnál jól dolgoztunk. Takarjuk le a tésztát és hagyjuk duplájára kelni. 4,5-5 óra biztosan szükséges lesz (23-24 fok körüli hőmérsékleten). Tegyük éjszakára a hűtőbe. Másnap reggel készítsük el a tölteléket. A vajat, a cukrot és a tejet melegítsük össze, majd adjuk hozzá a diót, a kakaóport és a fűszereket. Tegyük vissza a tűzhelyre és alacsony lángon, kevergetve forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről és várjunk pár percet, amíg egy picit kihűl, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. Ez a tésztamennyiség egyébként elbír dupla adag tölteléket is, így ha valaki extrán diósra szeretné, akkor csak bátran. A képen látható kalács is dupla adaggal készült. A tésztát borítsuk lisztezett felületre. Választhatunk, hogy 1 nagyobb vagy 2-3 kisebb kalácsot készítünk. Ha egy nagyot, akkor készítsünk elő egy nagyobb méretű hosszúkás kenyérformát (~35x14 cm). A tésztát nyújtsuk ki egy nagyjából 65x45 cm-es téglalappá, majd kenjünk meg egyenletesen a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel szorosan, majd a kapott hosszú rudat képzeletben osszuk 3 felé és formáljunk belőle egy S alakot. Tegyük a sütőpapírral kibélelt formába. Takarjuk le és hagyjuk további 2-2,5 órát kelni. Sütés előtt kenjük le olvasztott vajjal. 180 fokon, alsó-felső sütésen 40-45 perc alatt készül el. Több kisebb kalácsot is készíthetünk én most 1 nagyobbat készítettem az Archiduc formában és 2 kisebbet a Comtesse formában.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.

Az oldal tetejére