Rozsos vágott zsemle

Hozzávalók 12 darabhoz:

450 gramm BL 80-as kenyérliszt (Csoroszlya farm)

50 gramm világos rozsliszt (Csoroszlya farm)

390 ml víz

100-150 gramm kovász

3 teáskanál só

A liszteket a vízzel és a kovásszal alaposan elkeverjük, elég annyi, hogy elvegyüljnek az alapanyagok.

Takarjuk le, és kb 30-40 percet pihentessük.

Adjuk hozzá a sót, és dagasszuk sima, selymes tésztává.

Kb 45 percenként hajtogassuk meg, összesen 3-4x. Az a lényeg, hogy kb 50%-os térfogatnövekedést érjen el. Ez kb 3-5 óra alatt fog megtörténni, de a kelesztési idő függ a kovászod állapotától és a környezet hőmérsékletétől!

Ekkor lisztezett munkapultra borítjuk, 12 egyenlő darabra vágjuk, és egyesével szép feszes kis gombócokat formázunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. Takarjuk le alaposan, nehogy kiszáradjon, és kelesszük készre. A kelesztési idő itt is kb 3-5 óra, de szintén függ a kovászodtól és a hőmérséklettől!

200 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt süssük készre!

További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér Művész Recept