Hozzávalók (8 db-hoz):
125 g Csoroszlya bio kenyérliszt
125 g Tüskeszentpéteri BL-80 kenyérliszt
100 g aktív édes kovász
2 db tojás
100 g puha vaj (45 %)
50 g cukor
4 g só (1,6 %)
70 g tej
Ízlés szerint: vanília őrlemény, citrom reszelt héja
Forma: 8 db Octopuce fa sütőforma
Töltelék: 250 g túró, 35 g porcukor, 1 tojássárgája, vanília őrlemény, 1 citrom reszelt héja, 8 kiskanál házi sárgabaracklekvár, 4 db sárgabarack
1 db tojás a tészta lekenéséhez
Elkészítés:
Első lépésként készítsük elő az aktív kovászt. Amikor megduplázta, megtriplázta a térfogatát, széthúzva szép szálas szerkezetet mutat, elkezdhetjük a dagasztást. Mérjük egy tálba a hozzávalókat a só és a vaj kivételével, majd lássunk munkához. Ez egy igen nehéz tészta, így ha tehetjük, dolgozzunk konyhai robotgéppel. 5-6 perc dagasztás után, amikor szép sima felületű a tésztánk, takarjuk le és tartsunk 30 perc pihenőt. Ezután adjuk hozzá a sót és folytassuk a dagasztást, amíg elkeveredik a só. A következő lépésben fokozatosan 3-4 részletben adagoljuk a vajat. Dagasszuk szép simára a tésztát. Takarjuk le és kelesszük szobahőmérsékleten két órát, majd tegyük be a hűtőbe 10-12 órára. Másnap lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra és szaggassunk belőle 10 cm átmérőjű korongokat. Tegyük a korongokat a sütőpapírral kibélelt fa sütőformákba. A töltelékhez a túrót alaposan törjük át és keverjük össze a tojássárgájával, a porcukorral, a vaníliával és a citromhéjjal. A korongok közepét kissé nyomkodjuk be az ujjaink segítségével és töltsük meg a túróval. Takarjuk le a sütiket frissen tartó fóliával és kelesszük szobahőmérsékleten 2-3 órán át, amíg duplájára nem növekszik a tészta széle és körül nem öleli a túrós részt. Mindegyik péksütire tegyünk egy kiskanál sárgabaracklekvárt és nyomjunk a közepébe egy felezett sárgabarackot. A tészta széleit kenjük le felvert tojással. 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen 35-40 perc alatt süssük meg.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.