Vaníliahabos-szederzselés kalácsgolyó

Hozzávalók (kb 17-19 darabhoz):

-a tésztához

500 gramm Garat BL 55 finomliszt

1 egész tojás

70 gramm joghurt (vagy tejföl)

250 ml tej

125 gramm porcukor

40 gramm puha vaj

100 gramm kovász

1,5 teáskanál só

egy kezeletlen citrom reszelt héja

-a vaníliakrémhez:

fél csomag vaníliás pudingpor

2 dl tej

1 dl habtejszín

2 evőkanál kristálycukor

30 gramm vaj

-a szederzseléhez:

kb 400 gramm feketeszeder (fagyasztott is jó)

2-3 evőkanál kristálycukor

pár csepp citromlé

A tésztához adjuk a lisztet, porcukrot, tojást, tejet, joghurtot és a kovászt, és alaposan összekeverjük. Nem kell kidagasztani, csak vegyüljenek el jól az alapanyagok. Takarjuk le, pihentessük kb 40 percig.

Dagasszuk hozzá a sót, a vajat és a citromhéjat.

Kissé ragacsos tésztát kapunk, de ez így jó!

Kb 45 percenként hajtsuk át a tésztát 3-4x, majd tegyük hűtőbe kb 8-12 órára.

Másnap borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és osszuk fel 50 grammos kis darabokra, amiket szépen gömbölyítsünk fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Kelesszük készre. Ez még kb 4-6 óra lesz, de függ a kovászodtól és a környezet hőmérsékletétől.

Míg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket: a vaníliakrémhez keverjük el a pudingport csomómentesre a tejjel, és főzzük sűrű krémmé. A tűzről levéve keverjük hozzá a vajat és a cukrot, és addig keverjük, míg minden szépen egybeolvad. Öntsük át egy tálba a krémet, és terítsünk egy folpackot közvetlenül a krém tetejére, így nem fog bőrösödni. Teljesen hűtsük ki.

Ha kihűlt, verjük kemény habbá a habtejszínt.

A vaníliapudingot robotgéppel kissé dolgozzuk át, majd egy spatulával 2-3 részletben dolgozzuk bele a tejszínhabot. Töltsük habzsákba. Ha van fánktöltő csövünk, akkor használjuk azt, de anélkül is megoldható.

A gyümölcszseléhez a szedret és a cukrot tegyük egy edénybe, és közepes lángon főzzük kb 15 percig, míg kissé besűrűsödik. Szitán nyomjuk át, hogy eltávolítsuk a magokat, és a teljes kihűlést követően töltsük ezt is habzsákba.

A megkelt kalácsgolyókat 170 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A kalácsok alján egy éles, vékony pengéjű késsel ejtsünk egy bevágást, és finoman benyúlva csináljunk egy kis helyet a krémeknek.

TIPP: érdemes közvetlenül fogyasztás előtt (néhány órával) betölteni, mert a tészta „felszívja” a vaníliakrémet!

Természetesen tölthetjük másféle finomsággal is, illetve a szeder helyett használhatunk más gyümölcsöt is!

További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér Művész Recept

Kapcsolódó termékek