Hozzávalók (kb 17-19 darabhoz):
-a tésztához
500 gramm Garat BL 55 finomliszt
1 egész tojás
70 gramm joghurt (vagy tejföl)
250 ml tej
125 gramm porcukor
40 gramm puha vaj
100 gramm kovász
1,5 teáskanál só
egy kezeletlen citrom reszelt héja
-a vaníliakrémhez:
fél csomag vaníliás pudingpor
2 dl tej
1 dl habtejszín
2 evőkanál kristálycukor
30 gramm vaj
-a szederzseléhez:
kb 400 gramm feketeszeder (fagyasztott is jó)
2-3 evőkanál kristálycukor
pár csepp citromlé
A tésztához adjuk a lisztet, porcukrot, tojást, tejet, joghurtot és a kovászt, és alaposan összekeverjük. Nem kell kidagasztani, csak vegyüljenek el jól az alapanyagok. Takarjuk le, pihentessük kb 40 percig.
Dagasszuk hozzá a sót, a vajat és a citromhéjat.
Kissé ragacsos tésztát kapunk, de ez így jó!
Kb 45 percenként hajtsuk át a tésztát 3-4x, majd tegyük hűtőbe kb 8-12 órára.
Másnap borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és osszuk fel 50 grammos kis darabokra, amiket szépen gömbölyítsünk fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Kelesszük készre. Ez még kb 4-6 óra lesz, de függ a kovászodtól és a környezet hőmérsékletétől.
Míg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket: a vaníliakrémhez keverjük el a pudingport csomómentesre a tejjel, és főzzük sűrű krémmé. A tűzről levéve keverjük hozzá a vajat és a cukrot, és addig keverjük, míg minden szépen egybeolvad. Öntsük át egy tálba a krémet, és terítsünk egy folpackot közvetlenül a krém tetejére, így nem fog bőrösödni. Teljesen hűtsük ki.
Ha kihűlt, verjük kemény habbá a habtejszínt.
A vaníliapudingot robotgéppel kissé dolgozzuk át, majd egy spatulával 2-3 részletben dolgozzuk bele a tejszínhabot. Töltsük habzsákba. Ha van fánktöltő csövünk, akkor használjuk azt, de anélkül is megoldható.
A gyümölcszseléhez a szedret és a cukrot tegyük egy edénybe, és közepes lángon főzzük kb 15 percig, míg kissé besűrűsödik. Szitán nyomjuk át, hogy eltávolítsuk a magokat, és a teljes kihűlést követően töltsük ezt is habzsákba.
A megkelt kalácsgolyókat 170 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A kalácsok alján egy éles, vékony pengéjű késsel ejtsünk egy bevágást, és finoman benyúlva csináljunk egy kis helyet a krémeknek.
TIPP: érdemes közvetlenül fogyasztás előtt (néhány órával) betölteni, mert a tészta „felszívja” a vaníliakrémet!
Természetesen tölthetjük másféle finomsággal is, illetve a szeder helyett használhatunk más gyümölcsöt is!
További receptekért kövesd Kenyér Művész oldalát, illetve instagramját.