Leírás
Pontos hőmérséklet beállítással tartsd ellenőrzés alatt a kovászod, úgy, mint még soha. A készüléket fűtésre/hűtésre tervezték, hogy kovászod mindig ideális hőmérsékleten tarthasd. Etesd saját időbeosztásod szerint: naponta kétszer vagy akár hetente egyszer. Változtasd a hőmérsékletet a növekedési ütem, a kívánt ízvilág és aroma eléréséhez.
Jellemzők:
- Hőmérséklet beállítás fokonként 5-50 °C között
- Egy darab literes üveg vagy két kisebb üveg tárolására
- Két kivehető polccal
- Szabadalmaztatás alatt
Hatékonyság: A készülék a stabil hőmérséklet fenntartása érdekében folyamatosan szabályozza a fűtési/hűtési teljesítményét. A környezeti hőmérséklethez közeli hőmérséklet beállításokhoz nagyon kevés energia szükséges, míg a szobahőmérsékletnél jelentősen magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet beállítások több energiát igényelnek.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
Miben különbözik a Kovász-Lak az FP-205 kelesztőgéptől?
A Kovász-Lak fűthető és hűthető. A kelesztőgép nem hűthető, ami azt jelenti, hogy nem tudja a behelyezett élelmiszer hőmérsékletét szobahőmérséklet alá csökkenteni. Habár a kelesztőgép hőmérséklet tartománya 21 - 49 °C közötti, ha a szobahőmérséklet 25 °C, akkor nem tudja az összetevőit 21 °C-ra hűteni. A kelesztőgép nagyobb, mint a Kovász-Lak, képes egy nagy keverőtál vagy akár több kenyérsütő forma befogadására, lassú főzésre is használható maximum 90 °C-ig. A Kovász-Lak kisebb és kifejezetten kovásznevelésre, tárolásra tervezték, akár egy literes üveg is belefér.
Miért tároljam a kovászomat a készülékben?
A kovász egészsége és növekedési üteme nagymértékben függ az etetések gyakoriságától és a hőmérséklettől. Azért, hogy a kovász mindig ereje teljében legyen és készen álljon a sütésre, sok házi pék szobahőmérsékleten tárolja és naponta frissíti. A szobahőmérséklet változó, így a fermentációs aktivitás kevésbé kiszámítható és nehezen kezelhetővé válhat. A hőmérséklet ingadozásnak megfelelően az otthon sütők gyakran változtatják az etetési arányokat és gyakoriságot. A készülék segítségével egész évben állandó hőmérsékleten tarthatod a kovászod. Nincs szükség az etetési arányok vagy gyakoriság változtatására.
Mi történik, ha a kovászomat a hűtőben tárolom?
Akik alkalmanként sütnek, nem szeretnék minden nap etetni a kovászukat feleslegesen és sok lisztet pazarolva. Ezért gyakran hűtőszekrényben tárolják a napi etetések helyett. Azonban a hűtőszekrény hőmérséklete akár 3-5 °C között is mozoghat, ami túl hideg a kovászban lévő vadélesztők és tejsavbaktériumok számára. Gyakran az ízért felelős tejsavbaktériumok elpusztulnak. A kovász újra aktívvá nevelése több napig is eltarthat, csak ezután tudunk sütni vele. Ehelyett tároljuk a kovászt a Kovász-Lak-ban a megfelelő hőmérsékleten, hogy heti 1-2 etetés is elegendő legyen, így a kovász egészséges és aktív marad. A kovász hűvösen, de nem hidegen tartása lehetővé teszi a folyamat lassítását anélkül, hogy az érés teljesen leállna. A kovász egészséges és használatra kész lesz amikor sütni szeretnél, anélkül, hogy további frissítésre lenne szükség.
Nem szeretném minden nap etetni kovászomat. Van ajánlott etetési útmutató?
A Kovász-Lak használatával az etetéseket könnyedén ütemezheted. Etesd naponta egyszer, három naponta vagy akár hetente egyszer. A széles hőmérséklet-tartományban történő precíz szabályozás lehetővé teszi a kovász érési sebességének soha nem látott kezelését, és hogy szabályozd, mikor érje el kovászod a csúcspontját. A különböző hőmérsékleteken elért tetőzés a kovászmag arányától, a hidratáltságtól és a felhasznált liszttől is függ. Kísérletezz bátran a kívánt eredmény eléréséhez.
Kezdéshez használd az alábbi útmutatót*:
Hőmérséklet | Etetési idő | Etetési arány |
---|---|---|
7°C | 5 nap / 120 óra | 1:4:4 |
10°C | 3 nap / 72 óra | 1:4:4 |
12°C | 2 nap / 48 óra | 1:4:4 |
20°C | 1 nap / 24 óra | 1:4:4 |
*A fenti adatok egy 100%-os hidratáltságú kovász etetésén alapulnak, amit hagyományos liszttel etetnek.
Miért nem megy a készülék hőmérséklete 99°F fölé?
Mivel a kijelző csak 2 számjegyből áll, a legmagasabb hőmérséklet-beállítás Fahrenheitben 99°F, ettől magasabb, akár 122°F (50°C) eléréséhez át kell váltani °C-ra. A °F-ről °C-ra váltáshoz nyomd egyszerre a + és - gombot, és tartsd lenyomva 2 másodpercig.
Mennyi idő alatt éri el a kovászom a beállított hőmérsékletet?
A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges idő két tényezőtől függ – a kovász mennyiségétől, valamint a kovász és a készüléken beállított hőmérséklet közötti különbségtől. Az idő lerövidítéséhez, az etetésnél használj a beállítotthoz minél közelebbi hőmérsékletű vizet.
Hogyan ellenőrizhetem a kovászom hőmérsékletét?
A hőmérséklet ellenőrzéséhez javasoljuk, hogy használj maghőmérőt, amit helyezz közvetlenül a kovászba, miután az már több órát a készülékben töltött. Nem javasolt beltéri hőmérő használata a készüléken belül.
Hol tároljam a készüléket?
A konyhapult megfelelő a tárolásra. Csak arra ügyelj, hogy kerüld a szélsőséges hőmérséklet-ingadozást, például ne helyezd közvetlenül a sütő mellé és tartsd távol a közvetlen napfénytől. A megfelelő légáramlás biztosítása érdekében hagyj kb. 10 cm-t szabadon a készülék mögött.
Paraméterek
Hőmérséklet-tartomány | 5-50°C (41-122°F) |
Belső méret | 19 x 13 x 14 cm |
Külső méret | 28 x 23 x 25 cm (ma x szé x mé) |
Kapacitás | 4 liter |
Súly | 1,86 kg, csomagolással együtt 2,7 kg |
Feszültség | 100-240 V |
Frekvencia | 50/60 Hz |
Maximális teljesítmény felvétel | hűtéskor 38W, fűtéskor 20W |
Modellszám | SH-100 |
Jótállás | 1 év |
A Brød & Taylorról
A Brød & Taylor professzionális eszközöket készít otthoni felhasználásra. Termékeik között többek között megtalálhatóak a kenyérsütés eszközei, összecsukható aszalógépek, fermentáláshoz, joghurt kultúra készítéshez használható eszközök, lassú főzők.
Első termékük, az összecsukható kelesztő, egy házi készítésű ajándék volt a cég alapítójától Michael Taylortól anyósának. Egy megbízható módszerre volt szüksége, hogy a kicsi és gyakran hűvös dél-dakotai konyhájában kenyeret tudjon keleszteni. Hamarosan több otthonsütőtől is hasonló kérés érkezett, így kezdődött Michael Taylor küldetése, hogy egy mindenki számára elérhető kelesztőt fejlesszen. Természetesen összecsukhatónak kellett lennie, hogy helytakarékos legyen. A végtelennek tűnő termékfejlesztési folyamat, prototípusok és tesztek után 2012-ben piacra került az első összecsukható kelesztő.