Az a szuper, hogy ezeket a maradékokat sem kell kidobni, 4-5 napig minden további nélkül gyűjtögethetjük őket egy üvegben a hűtőben, majd számtalan dologra felhasználhatjuk. Minden elfogultság nélkül mondjuk, hogy a lehető legjobb helye egy kis palacsintában van. Isteni puha és levegős lesz a kovásztól. Ha pedig még egy kis házi csokoládés mogyorókrémmel is megkoronázzátok, még jobban fog örülni a család.
Palacsinta hozzávalók:
150 g búza finomliszt
100 g maradék kovász
2 db tojás
10 g cukor
300 ml tej
150 ml szénsavas ásványvíz
10 g olvasztott vaj/olaj
Sütéshez: vaj/olaj
A tej és a víz kivételével egy tálba mérjük a hozzávalókat. Ezután fokozatosan adagoljuk a tejet és csomómentesre keverjük a masszát. Végül felöntjük a vízzel, elkeverjük és letakarva 60 percet pihentetjük. Tapadásmentes vajjal vagy olajjal vékonyan kikent serpenyőben megsütjük mindkét oldalát.
Házi csokoládés mogyorókrém:
70 g pörkölt törökmogyoró
125 g tejcsoki
7 g mogyoró olaj/dióolaj/napraforgó olaj
8 g kakaópor
Ha édesebben szereted 12 g porcukor
A mogyorót egy késes aprítóban elkezdjük darálni. Néhány perc után hozzáadjuk az olajat és folytatjuk, amíg selymes, krémes állagot nem kapunk. Ezután felolvasztjuk a csokit. Hozzáadjuk a mogyorókrémhez a kakaóport, a porcukrot és az olvasztott csokoládét. Az aprítógép segítségével egyneművé keverjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kenhető állagra dermedni.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.