Leírás
1933-ban Baross László nevéhez fűződő Bánkúti 1201 fajtát a kanadai búza-világkiállításon aranyéremmel díjazták, a világ legjobb búzájának választották. A nagy sikértartalomnak, jó nyújthatóságnak és kiváló sütőipari minőségnek köszönhetően a nemesítés túlélte alkotóját, még 1960-ban is a vetésterület 65%-án termesztették. Majd az új gazdasági irány megjelenésével, mely a minőséggel szemben a mennyiséget sorolta előtérbe szűnt meg hazai termesztése. Az utóbbi időben több helyen újra elkezdték termeszteni, köztük Ferencszálláson is.
Száraz, hűvös helyen tartandó. Glutént tartalmaz.
A malomról
A Szabó testvérek 2010-ben kezdtek el gazdálkodni Ferencszálláson,az édesapjuktól átvett 3 hektáros területen. Kezdetben szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkoztak, majd tovább bővítették a termesztett növények palettáját. 2015-ben csatlakoztak a Biokontroll Nonprofit Kft-hez, mely nem okozott nehézséget, hisz előtte is vegyszermentesen működött a gazdaság, mely Kukutyin Műhely néven vált ismertté az országban. Köves malmukban a bánkúti búza mellett tönkölyt, tönkét, alakort, rozst és kamutot is őrölnek.A kukutyini liszt a kézműves pékségek kedvelt alapanyaga.
Paraméterek
Kiszerelés | 4 kg |