A KovászShop webáruház süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el Adatkezelési tájékoztatónkat.
Menü

Lipiliszt teljes kiőrlésű tönköly kenyér

Lipiliszt teljes kiőrlésű tönköly kenyér

Formában sütöttük ezt a kovászos kenyeret, jellegzetes íze és színe mellett egészséges is! Most a köves őrlésű Lipilisztet próbáltuk ki.

A 25 cm-es formában a kész kenyér kb 700 g súlyú lesz. Ehhez az alábbi mennyiségeket használtuk:

120 g kovász

210 g víz

350 g Lipiliszt teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt

80 g joghurt

12 g só

A kovászt, a vizet, a joghurtot és a lisztet összedolgozzuk, letakarva kb. 1 órát pihen. Hozzáadjuk a sót és pár percig dagasztjuk. Ha kézzel csináljuk, a dagasztás inkább a tészta alapos összedolgozását jelenti. Ismét letakarjuk és kb. 45 percenként hajtogatjuk, összesen háromszor. Utána előformázzuk (egyáltalán nem terült a tészta, szépen tartotta a formáját), majd 20 perc elteltével megformázzuk és a kiolajozott formába helyezzük. Szakajtóruhával letakarva a hűtőben kelt 10 órát. Közvetlenül sütés előtt végezzünk pár bemetszést és előmelegített + előgőzölt sütőben 12 percig 230 °C-on, majd 25 percig 210 °C-on sütjük. Az utolsó pár percben vegyük ki a formából és rácson süssük tovább, így a héj egyformán ropogós lesz. A sütési idő a különböző sütőkben eltérhet, kopogtassuk meg a kész kenyér alját, ha "kongó" hangot hallunk, kenyerünk biztosan megsült.

Keresés