A KovászShop webáruház süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el Adatkezelési tájékoztatónkat.
Menü

Maradék kovászos kréker

Maradék kovászos kréker

Általában 3-4 nap alatt összegyűlt maradék kovászt használom fel, a mennyiségeket arányosítom a receptben leírtakhoz.

200 g maradék kovász

120 g BL-55 liszt

40 g vaj

5 g só

40 g fűszer (el is hagyható, de lehet pl. oregánó, rozmaring, majoranna, ízlés szerint, amilyet szeretünk)

oliva olaj és nagy szemű só a tetejére

 

Az összetevőket (az oliva olaj és a nagy szemű só kivételével) jól összedagasztjuk, a vajat kicsit melegítsük meg, hogy könnyebben el tudjuk dolgozni.  Ezután pihentetjük letakarva minimum 1 órát. Nem baj, ha ottfelejtjük, nekem pihent már 3-4 órát is.

Ez a mennyiség kb 2 tepsire elég, így a tésztát ketté osztom és nagyon vékonyra nyújtom (kb 1,5mm).  A tepsire sütőpapírt helyezünk, erre rakjuk a tésztát, majd vékonyan megkenjük oliva olajjal és megszórjuk nagy szemű sóval. Aki szereti szezámmagot is szórhat rá.

Ezután kétféleképpen mehetünk tovább, hagyományos cracker-t szeretnénk, ami nagyobbra van darabolva és villával megszurkodva, vagy pedig kicsi pufi krékereket. A nagyobbat általában salátákhoz fogyasztjuk, a kicsiket pedig csak sós ropogtatnivalóként.

Mindkét esetben sütés előtt vágjuk fel. Én villanysütőben légkeveréssel sütöm 175 °C-on, így általában 7-10 perc alatt van kész. Mivel a tészta vékony, így a sütési idő nagyban függ az otthoni sütőnktől. Első alkalommal érdemes végig „lesni” és mérni a nekünk megfelelő sütési időt.

+ extra tipp: aki szereti az ázsia ízeket, keverjen a tésztába fekete szezámmagot és a tészta tetejét olivaolaj helyett szezámolajjal kenjük meg

 

Jó ropogtatást mindenkinek!

Tartalomhoz tartozó címkék: Maradék kovász

Keresés