Hozzávalók:
450 g Garat Malom búzafinomliszt
50 g Garat Malom teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g aktív édes kovász
125 g puha, szobahőmérsékletű vaj
175 ml tej
1 db tojás
15 g cukor
20 g só
1 kis pohár tejföl
Töltelék: 125 g vaj, két-három csipet só, 125 g gouda sajt, 1 csokor medvehagyma
Tetejére: 1 db tojás és 125 g sajt
Elkészítés: Amikor az édes kovászunk készen áll egy tálba mérjük a lisztekkel, a tojással, a tejjel, a cukorral és a tejföllel együtt, majd elkezdjük a dagasztást. Pár perc után, amikor összeállt és nincsenek már benne száraz részek, letakarjuk és 30 perc pihenőt tartunk. Ezután hozzáadjuk a sót és újabb néhány percig folytatjuk a dagasztást. Végül a vajat is hozzáadjuk 2-3 részletben. A dagasztás végére egy sima felületű tésztát kell kapnunk. Egy picit talán lágynak tűnhet, de ne aggódjunk, a hosszú kelesztési idő alatt a nekünk megfelelő állagúvá fog alakulni. Letakarjuk és szobahőmérsékleten 4 órán át kelesztjük. Az első 2 órában, óránként egyszer meghajtogatjuk. Közben elkészítjük a “tölteléket”. A puha vajat keverjük el a sóval és az apróra vágott medvehagymával. A medvehagymát, ha szeretnénk, ki is hagyhatjuk egyébként, vagy helyette kerülhet bele például metélőhagyma is. A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük. A 4 órás kelesztési idő leteltével a tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, és téglalap alakúvá nyújtjuk, úgy hogy a tészta kb. 1,5 cm vastagságú legyen. Egyenletesen megkenjük a medvehagymás vajjal, majd megszórjuk a reszelt sajttal. A tészta egyik oldalát 2/3-ig ráhajtjuk a töltelékre (a téglalap hosszabbik oldala mentén), majd a másik oldalát ennek a tetejére. Az így kapott téglalapot félbehajtjuk. Visszatesszük a tálba és újra letakarjuk. További 1 órát kelesztjük, majd hűtőbe tesszük éjszakára (10-12 órára). Másnap enyhén lisztezett felületen elkezdjük kinyújtani téglalap alakra. Amikor kb. 1,5 cm vastag volt a tészta, akkor én kétfelé vettem, hogy könnyebb legyen kezelni. Addig nyújtjuk egyenletes mozdulatokkal, amíg 0,5-0,8 mm vékony lesz a tésztánk. Hosszában elfelezzük, majd a kapott hosszú tészta csíkokat, tetszőleges háromszögekre osztjuk fel. A háromszögeket hosszabbik oldaluknál fogva szorosan feltekerjük, hogy kifli alakot kapjunk. A tészta másik felével is megismételjük a folyamatot. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Letakarjuk frissentartó fóliával és további 3,5-4 órát kelesztjük, amíg felhő puha nem lesz a tapintásuk. Lekenjük őket felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 190 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 30-35 perc alatt megsütjük.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.