Hozzávalók:
300 g Hajdú BL-80 búzakenyérliszt
200 g Garat KBL-200 teljes kiőrlésű királybúzaliszt
100 g aktív kovász (100% hidratáció)
360 g víz (+15 g)
10 g só
50 g vegyes magkeverék
100 ml forró víz
Elkészítés:
A lisztet és 360 g vizet összekeverünk egy dagasztó tálban. A kapott masszát letakarjuk és 1 óra pihenőt (autolízist) tartunk. Közben a magvakat egy száraz serpenyőben enyhén lepirítjuk, majd leöntjük 100 ml forró vízzel és hagyjuk kihűlni. Az autolízis letelte után elkezdjük a dagasztást a kovásszal. Pár perc elteltével amikor már összeállt a tészta, letakarjuk és 30 percet pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a sót és még 15 g vizet és tovább folytatjuk a dagasztást. Amikor elkészültünk, szép sima a tésztánk letakarjuk és újabb 30 perc pihenőt tartunk. A következő lépésben fogjuk beletenni a pirított, beáztatott magvakat. Fontos, hogy teljesen ki legyen hűlve a keverék. Vízzel enyhén lefújt pult felületre borítjuk a tésztát és amennyire csak tudjuk széthúzogatjuk (laminálunk). Egyenletesen rászórjuk a magkeveréket. Behajtjuk a tészta két oldalát, majd feltekerjük, visszatesszük a tálba és letakarjuk. Ezután 40 percenként meghajtogatjuk, összesen 3-szor. Az utolsó hajtás után még 30 percet pihentetjük és lisztezett felületen előformázzuk a tésztát. Előformázás után 20 percet várjunk, majd formázzuk meg a cipót, vagy veknit. Lisztezett szakajtóba tesszük a kenyeret, letakarjuk és 10 perc pihentetés után éjszakára hűtőbe helyezzük. Másnap reggel a melegítsük elő a sütőt 230 fokra a vaslábassal vagy vaslappal együtt amiben sütni fogjuk a kenyeret. Ha vaslapon sütjük, mielőtt betennénk a kenyeret gőzösítsük a sütőteret. 30 perc sütő melegítés után a szakajtóból borítsuk a kenyeret sütőpapírral, pengével metsszük be majd gyors mozdulatokkal tegyük be a sütőbe. Vaslapon 230 fokon süssük 20 percig gőzzel, majd 20 percig 210 fokon gőz nélkül. Vaslábasban süssük 25 percig 230 fokon fedővel, majd 15 percig 210 fokon fedő nélkül.
További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.