Szendvicskenyér

Hozzávalók:

350 g Pásztói BL-80 kenyérliszt

100 g Lipiliszt félbarna búzaliszt

50 g Lipiliszt bio teljes kiőrlésű rozsliszt

150 g aktív kovász (100% hidratáció)

175 g víz (+10 g)

175 g tej

10 g só

30 g barna cukor

30 g vaj

Sütőforma: 1 db Archiduc fa sütőforma

Elkészítés:

A lisztet, a tejet, a vizet és a kovászt egy tálba merjük és géppel vagy kézzel elkezdjük a dagasztást. Amikor már összeállt a tészta lefedjük és 30 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a cukrot és plusz 10 g vizet. Ismét dagasztunk. Pár perc után a puha (de nem olvasztott) vajat is hozzáadjuk. Szép sima felületű, fényes tésztát kell kapnunk. Lefedjük és újabb 30 percig pihentetjük. 30 perc után hajtogatunk rajta egyet. További 3 óra kelesztés következik, amely alatt még óránként egyszer meghajtogatjuk (tehát összesen 4 hajtás van). Az idő leteltével lisztezett felületre borítjuk és óvatosan téglalap alakúra húzzuk. A rövidebbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és illesztéssel lefelé a sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Lefedjük és további 3,5-4 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Amikor szépen megduplázta magát a tészta, lespricceljük egy kevés vízzel vagy akár felvert tojással is megkenhetjük és megszórjuk zabpehellyel. Tetszés szerint 2-3 helyen be is vághatjuk a kenyér tetejét. Ha nem vágjuk be oldalt fog szépen megrepedni. Ezután 215 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc után lefedjük egy alufóliával és még 10 percig sütjük ezen a hőfokon. Levesszük és 175 fokon 15 percig folytatjuk tovább.

További receptötletekért szívből ajánljuk Szabina oldalát, illetve instagramját.